IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Признахме независимостта на Косово

България, Унгария и Хърватия публикуваха съвместно заявление за Косово

13:24 | 19.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Признахме независимостта на Косово
Правителствата на България и Унгария като страни-членки на ЕС, правителството на Хърватия като страна-кандидат, преговаряща за членство в ЕС - и трите съседни на Сърбия държави - се споразумяха да направят следното Заявление във връзка с техните предстоящи национални решения по признаването на Косово:

- Декларацията за независимост на Косово бе приета след неуспеха на всички опити на международната общност за намиране на договорено решение между Белград и Прищина за статута на Косово. При тези обстоятелства статуквото повече не можеше да бъде поддържано и промяната му стана неизбежна. Случаят на Косово е sui generis, който произтича от уникалните обстоятелства, свързани с разпадането на бивша Югославия, както и с продължителния период на международно управление.

- За трите страни от първостепенна важност е да се осигури в максимална степен стабилността в Югоизточна Европа и ясна европейска перспектива за всички държави от региона.

- Косовските институции поеха ангажимент, вкл. чрез приемането на съответното законодателство, изцяло да приложат принципите и предписанията, съдържащи се във Всеобхватното предложение на Специалния пратеник на Генералния секретар на ООН (план Ахтисаари), за уреждане на статута на Косово. Те, също така, декларираха готовността си да приемат дългосрочно международно присъствие в Косово в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Вижте още
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още