IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът прие практика за ползването на кредити от АДСИЦ

С практиката се указват допустимите варианти във връзка с усвояването и погасяването на отпуснатите кредити и участието на банката-депозитар и на банката–кредитор.

11:41 | 19.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Надзорът прие практика за ползването на кредити от АДСИЦ
Комисията за финансов надзор прие „Практика за ползването на кредити от дружества със специална инвестиционна цел, усвояването и погасяването им“, съобщиха от институцията.

С практиката се указват допустимите варианти във връзка с усвояването и погасяването на отпуснатите кредити и участието на банката-депозитар и на банката–кредитор.

Първият възможен вариант е сумата по отпуснатия кредит да бъде преведена от сметка на дружеството в банката–кредитор по негова сметка в банката–депозитар, като банката – депозитар извършва всички плащания на трети лица във връзка с използването на заетите средства и съответно превежда на банката–кредитор сумите за погасяване на задълженията на дружеството по кредита.

Вторият вариант включва извършване на превод на отпуснатата сума от сметка на дружеството в банката–кредитор по негова сметка в банката–депозитар, като плащанията от трети лица във връзка с придобитите чрез кредита имоти постъпват по сметката на дружеството в банката–кредитор за погасяване на задълженията по кредита.

Третият вариант включва извършване на плащанията в полза на трети лица при усвояване на кредита от сметката в банката–кредитор (без прехвърляне в банката – депозитар), като погасяването на кредита се извършва чрез превод на съответните суми от банката–депозитар в банката кредитор.

Също така, на вчерашното си заседание КФН отказа да потвърди допълнение на проспект за първично публично предлагане на акции от първоначалното задължително увеличение на капитала на Улпина” АДСИЦ - София.

Мотив за отказа е, че дружеството не се е съобразило в пълнота с дадените указания от КФН и не е привело дейността си в съответствие с нормативните изисквания. От КФН считат, че прекратяването на договора за кредитна линия с небанкова институция е извършено формално, предвид съществуващото непогасено задължение и споразумението между страните да бъдат запазени уговорените обезпечения и записите на заповед в ползва на кредитиращата страна.

През ноември миналата година КФН спря първичното публично предлагане и търговията с книжата на Улпина АДСИЦ, с мотив, че дружеството е сключило договор за кредитна линия с небанкова институция. Според законовите разпоредби, дружествата със специална инвестиционна цел могат да вземат за придобиване и въвеждане в експлоатация на активите си за секюритизация единствено кредити от банкови институции, но не и от други финансови или небанкови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още