IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 март

08:06 | 19.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 март
София пред пълен хаос с данъците
в. Сега
 
Безпрецедентен хаос надвисна над събирането на местните данъци в София. Софийската градска прокуратура вчера оспори налозите и настоя плащането им да бъде замразено до окончателно произнасяне на съда. В същото време данъчните подразделения вече изчисляват сумите, а касите трябва да започнат да работят с граждани до броени дни.
 
Проблемът касае всички видове местни данъци в София, твърди прокуратурата. Оттам считат, че новата наредба за определяне на данъците е незаконосъобразна, защото е оповестена публично 1 седмица след края на срока - 29 февруари. Наредбата бе гласувана на 28 февруари. Публикуването й обаче се отложи, за да се поправи СОС за данъка върху автомобилите. Според прокуратурата гласуването и на тези корекции е незаконно, тъй като по същество това представлява изменение в размера на данъка. Законът за местните данъци и такси забранява изрично нивата на налозите да се коригират постфактум, а всякакви поправки могат да влизат в сила едва идната година.
 
Парите от ЕС спрени заради организираната престъпност
в. Дневник
 
В България функционира цялостна система за източване на средства от еврофондовете от фигури, свързани с организираната престъпност и покровителствани на най-високо ниво във властта. Това е причината за спирането на средствата по предприсъединителните фондове, научи "Дневник" от източници, запознати с тежките разговори между София и администрацията в Брюксел. Те започнаха след обявеното спиране на средствата по трите предприсъединителни програми - ИСПА, ФАР и САПАРД, и поисканото въздържане от подписване на договори за проекти от програмите "Транспорт" и "Регионално развитие", които се финансират от структурните фондове на ЕС.
 
Подозренията за покровителство на най-високо ниво върху престъпни схеми се задълбочили след бездействието на българските власти по разкритата от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ международна схема за злоупотреба с пари на САПАРД с българско участие на стойност 7.5 млн. евро. Представители на службата, която продължава разследванията и по други сигнали за злоупотреби у нас по тази програма, се опасяват, че "чадърът" обхваща високите етажи във всички власти - съдебна, изпълнителна, законодателна и президентска.
 
Свободните места за българи в Брюксел са 120
в. Дневник
 
Над 250 българи са назначени в европейски институции, като целта е до 2011 г. те да станат 700 души, съобщи комисарят за защита по потребителите Меглена Кунева на презентация. Според нея няма лимит колко българи ще бъдат наети, защото всичко зависело от способностите им. Към момента максималната бройка е 370 и не е запълнена. Другият проблем е, че българите в Брюксел са на много ниски постове.
 
Директорът на европейската служба за подбор на персонала Дейвид Беърфийлд представи в София начините за наемане на работа в институциите, като уточни, че България е в много изгодна позиция, защото като нова страна членка "вратите са широко отворени". Над година и половина отнема кандидатстването, което протича в три етапа. Първият е най-труден според Беърфийлд, защото включва два теста. Желаещите трябва да знаят най-малко два официални за ЕС езика, върху които също има изпит. Вторият и третият етап са писане на есе и интервю.За да минете изпитите, ви трябва много сериозна и усилена подготовка, каза Беърфийлд и уточни, че успелите не започват директно работа, а влизат в банка с кадри. Оттам инициативата е в техни ръце, защото те трябва да се свържат с институциите, които ги интересуват. В противен случай могат да останат в списъка три години и да изтече давността на изпитите, обясни Беърфийлд.
 
"Глобул" няма да махне наказателната такса от 100 лв.
в. Сега
 
"Глобул" няма намерение да премахне таксата от 100 лева за абонатите на договор, които искат да го прекратят предсрочно. Това заявиха вчера от GSM оператора по повод дадения им от Комисията за защита на потребителите 3-дневен срок да премахнат тази неравноправна клауза в общите си условия. Този срок изтече вчера, съобщи председателят на комисията Дамян Лазаров.
 
"Няма да премахнем тази клауза, докато и другият голям мобилен оператор не прекрати тази практика", заявиха вчера от "Глобул". "Мобилтел" обаче нямат такава клауза в договора си. Според техните общи условия при предсрочно прекратяване на договор клиентът дължи накуп всички месечни такси до датата на изтичането на договора. Т.е. ако той изтича през декември, а клиентът иска да го прекрати през май, той ще дължи 8 месечни такси, които зависят от вида на тарифата. Ако иска да прекрати договора през ноември, не дължи нищо. Абонатът на "Глобул" също не дължи стоте лева, ако иска прекратяване на договора един месец преди изтичането му. След 1 месец у нас трябва да стартира услугата преносимост на номерата, при която клиентите ще запазват номера си заедно с кода, но ще бъдат абонати на друг GSM оператор.
 
“Голф поправка” слага заменките под карантина
в. Стандарт
 
Край на замените под масата. Министърът на държавната администрация Николай Василев предложи всички сделки с имоти на държавата, общините или търговските им дружества да стават само след публичен конкурс, обявата за който да бъде публикувана в специален интернет портал. Независимо дали става въпрос са продажба, отдаване под наем, апорт или замяна. Идеята си Василев е лансирал на заседанието в понеделник на правителствената междуведомствена комисия за противодействие на корупцията. Колегите му министри пък я одобрили, а МВР шефът Румен Петков, който ръководи комисията, ще я представи на премиера за зелена светлина. Докато представяше вчера официално предложението си, Василев не пропусна да жегне неуспелия проект за създаване на държавна голф компания. Министърът нарече идеята си за забрана на сделките без конкурс "голф поправка".
 
Консултантите по европроекти не достигат
в. Новинар
 
Българските експерти, които могат да консултират фирми как да кандидатстват за средства по програмите от еврофондовете, са недостатъчни, каза вчера зам.-шефът на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. Работодателите поискаха в комисиите, оценяващи проектите, да бъдат включени и представители на бизнеса, за да се осигури по-голяма прозрачност при финансирането. Не са малко фирмите, които кандидатстват по европрограми, а финансовото им състояние не позволява това, обясниха експерти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още