IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Избират инвеститор за АЕЦ Белене в близките седмици

Остава да се уточни кой от двамата класирани кандидати предлага най-изгодните условия за България

16:20 | 18.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Избират инвеститор за АЕЦ Белене в близките седмици
В близките седмици ще бъде избран инвеститор за АЕЦ Белене, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА.

Той посочи, че инвеститорът е почти определен, остава да се уточни кой от двамата класирани кандидати предлага най-изгодните условия за България и дали някой от тях няма намерение допълнително да подобри офертата си.

На 10 март Съветът на директорите на Национална електрическа компания (НЕК) одобри белгийската компания Electrabel и немската RWE Power като кандидати, представили най-добри условия и с които да продължат преговорите през фаза ІІ на процедурата “Покана за заявление на интерес за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ Белене”.

Министърът съобщи, че ще се решава и въпросът дали инвеститорът да получи дял от 49 на сто или ще има допълнително разпределение. Той допълни, че ще се търси най-изгодният вариант за България.

Петър Димитров каза, че досега не е обсъждано предложението на Владимир Путин за финансиране на АЕЦ Белене. Не мисля, че има необходимост да бъде обсъждано, посочи той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още