IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софийска вода инвестира 36,2 млн. лв. през 2008

За строителството на нови водопроводи и канали са предвидени 19,5 млн.лв., като основните проекти са свързани с реконструкции на мрежата

14:47 | 18.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Софийска вода инвестира 36,2 млн. лв. през 2008
Софийска вода предвижда да инвестира 36,2 млн. лв. във водоснабдяване и канализация през тази година, съобщиха на пресконференция от дружеството.

За строителството на нови водопроводи и канали са предвидени 19,5 млн.лв., като основните проекти са свързани с реконструкции на мрежата и намаляване на загубите по нея.

От началото на концесията през 2000 г. до 2007 г. са подменени 122 км водопроводна мрежа, като само за изминалата година са били подменени 27 км, съобщи главният секретар на дружеството Иван Иванов.

През следващите пет години планираните инвестиции възлизат на 250 млн. лева. Извън тази сума са парите за 12 инвестиционни проекта, които ще дойдат от програма ИСПА, поясни Иванов.

Столицата ще бъде разделена на три зони, за които ще се сключват рамкови договори с изпълнителите на проектите на Софийска вода, като по този начин ще се избегне процедурата по индивидуални търгове за всяка една поръчка, поясни Добромир Симидчиев, директор "Капиталови инвестиции" в дружеството.

Най-важните инвестиционни проекти през тази година са изграждането на 2,6 км канализация по
"Самоковско шосе", 1,1 км канализация в квартал "Манастирски ливади", 894 м канализация в кв. "Княжево" и 871 м канал и водопровод в кв. "Белите брези".

Към градската водопроводна мрежа през 2008 ще се присъединят селищата Владая и Желява, а техните водоизточните ще се използват като аварийни.

Най-големият дял на инвестициите за 2008 година е за кварталите "Витоша", "Панчарево", "Връбница", "Младост" и "Надежда".

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще одобри исканото увеличение на цената на водата от 1 април с 1,02 лева без ДДС, след като налице е инвестиционната програма на дружеството и одобрението на Столичната община, смята Иванов.

За седемте години на концесията неотчетените водни количества са намалели от 65 на 56 на сто, подчерта Добромир Симидчиев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още