IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 март

07:38 | 18.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 март

България най-после с хубав туристически щанд

в. Новинар

България най-после се похвали с хубав щанд на световното туристическо изложение в Москва. Шефът на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова съобщи вчера, че щандът ни е по-харесван от този на най-големите ни конкурентки Турция и Гърция. Преди време агенцията претърпя пълен провал на друго изложение, в Лондон, където българският щанд не беше готов навреме за панаира. Освен това осветлението му угасна по време на представянето на страната.

Изборът на обекти за концесия остава без съдебно оспорване

в. Дневник

Изборът на обекти за концесиониране от общините и държавата няма да може да бъде оспорено в съда, а решението на правителството за обявяване на процедурата няма да бъде публикувано в Държавен вестник. Това предвиждат промени в Закона за концесиите, които се съгласуват със заинтересуваните ведомства. Мотивите на правителствените юристи са, че собственикът ще може да избере какво да предложи на инвеститорите и ще избегне продължителните съдебни спорове при обявяване на концесиите. Промените се наложиха след заседание на Съвета по инфраструктурни проекти към правителството, който предложи поправки в законодателството, за да се ускорят големите проекти.

Според Кабил Брюксел може да спре още пари

в. Сега

Аграрният министър Нихат Кабил вече не изключва вероятността предстоящия одит на фонд "Земеделие" от ЕК на 26 май да установи и нови нередности, което ще доведе до спирането на още европари по другите мерки на програма САПАРД. Това съобщи самият Кабил вчера в Брюксел, цитиран от БНР. От думите на министъра стана ясно, че е възможно дори страната ни да връща на Брюксел платени субсидии по проекти, по които ще изникнат злоупотребите. Успоредно с това Нихат Кабил не изключи и кадрови промени в ръководството на фонд "Земеделие".

"Била" блокира парите на стохиляден град

в. Новинар

Спор между "Била-България" и Хасково стана причина сметките на общината да бъдат блокирани. Фирмата и общината се съдят заради неосъществен проект в града. "Била" трябвало да получи от общината обезщетение в размер на 350 000 лева. Парите били изплатени, но от фирмата поискали и лихви, които обаче банката няма правото да начисли. Според новите промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) съдия-изпълнителите имат право на блокират сметките на бюджетните организации при подобни спорове. Така сметките на цялата община останали блокирани. Ако те не бъдат освободени до три дни, община Хасково ще бъде заключена, заяви кметът пред "Новинар" и добави, че недомислици на законодателя пречат на нормалното функциониране на общините.

Абонати роптаят срещу "Глобул"

в. Стандарт

Абонатите роптаят срещу "Глобул". По 100 лв. обезщетение дължи всеки от тях, ако реши да напусне компанията, след като договорът му изтече. Това предвиждат новите общи условия на мобилния оператор, в сила от 8 март. Според тях договорът се подновява автоматично. Ако потребителят не заяви месец предварително, че не иска да се подновява, при "раздялата" дължи неустойка. Абонатите са недоволни от промените и от факта, че те не бяха обявени никъде публично, освен на сайта на компанията. Това сочи проучване на авторитетната световна компания GfK, направено два дни след въвеждане на новите условия.

Средно 1400 лева месечно са получавали членове на бордове в общински дружествата

в. Дневник

Средно по 1400 лева месечно са получавали през миналата година членовете на съветите на директорите, занимаващи се с управлението на пазарите в Столичната община, а по 2100 лева – в транспортните дружества. Това съобщи пред журналисти председателят на комисията по финанси и бюджет на СОС Орлин Алексиев. Изнесените данни са били разгледани от комисията при запознаването й с писмо от дирекция "Общинска икономика" за методиката за определяне размера на месечните възнаграждения на членовете на съветите на директорите.

Повечето софиянци плащат под 100 лв. за парно

в. Новинар

Две трети от сметките за парно в столицата за февруари тази година са под 100 лева, съобщиха вчера от “Топлофикация-София”. Едва 2 на сто от потребителите ще трябва да платят над 250 лева, казаха от дружеството. Около една пета от клиентите на столичната "Топлофикация" са получили сметки за миналия месец между 100 и 150 лева.

Столевките в обращение растат най-бързо, най-използвани са 20-те лева

в. Дневник

Обемът на 100-левовата банкнота се увеличава най-бързо, показва отчета на БНБ за емисионно-касовата дейност на централната банка към края на 2007 г. За последните три месеца на миналата година столевките в обращение са се увеличили с 18.75%. Към края на годината броят им е малко под 20 млн. Най-голямо е нарастването на делът на 100-те лева и за едногодишен период. Имаме сива икономика и плащанията там се извършват по-лесно с по-големи купюри. За тези разплащания по-удобна е банкнотата от 100 лв., е коментарът на макроикономисти по повод нарастващия обем на столевките. Делът им в общия брой банкноти е 5.03 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още