IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мутафчиев: По 500 млн. лв. годишно за 5 години трябват за обновяване на БДЖ

Субсидията за дружеството е увеличена с 40 на сто спрямо предишни години и миналата година е достигнала 100 млн. лв.

15:02 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Мутафчиев: По 500 млн. лв. годишно за 5 години трябват за обновяване на БДЖ
По 500 милиона лева инвестиции годишно в продължение на период от 5 години са необходими за цялостното обновление на българските железници, заяви в Червен бряг министърът на транспорта Петър Мутафчиев, цитиран от БТА.
 
Приета е програма за стабилизиране на БДЖ до 2017 г., като за нейното осъществяване е взет облигационен заем в размер на 120 млн. евро, добави министърът. Според него субсидията за дружеството е увеличена с 40 на сто спрямо предишни години и миналата година е достигнала 100 млн. лв.
 
Една от идеите, които бяха обсъдени за обновлението на железниците, бе от годишния излишък в бюджета да бъдат отделени посочените от министъра средства в следващите пет години, за да могат влаковете да достигнат проектната средна скорост от 130 км в час. В момента средната скорост е около 87 километра в час, уточниха експерти.

Мутафчиев участва в дискусионна среща, посветена на подобряване безопасността на движението в БДЖ, организирана от няколко национални медии след инцидента във влака София-Кардам. В дискусията взеха участие новият изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов, цялото ръководство на компанията, 14 народни представители, журналисти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още