IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат Сметната палата да проверява общините за неправомерни такси

От ЦИР предложиха да се преразгледат и самите процедури при прилагането на режимите, тъй като и те са доста тежки

13:42 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат Сметната палата да проверява общините за неправомерни такси
Представители на бизнеса предложиха Сметната палата да проверява общините за неправомерно наложени местни данъци и такси. Това стана по време на проведеното днес обсъждане в Министерски съвет на „Програмата за по-добро регулиране 2008-2009 г.“, в което участваха премиерът Сергей Станишев, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, министърът на държавната администрация Николай Василев, ръководствата на БСК, БТПП, Центъра за икономическо развитие и др.

Станишев потвърди, че в програмата е предвидено да отпаднат общо 21 регистрационни и лицензионни режима, като 18 от тях са на централно ниво.

Целта е лицензионните режими да станат общо 44, а регистрационните – 327. Общо всички режими към момента на централно и местно ниво, включително разрешителните и съгласувателните, са 1352.

На местно ниво обаче според бизнеса има над 1000 неправомерни режима, заради които бизнесът плаща такси. В тази връзка от Асоциацията на индустриалния капитал призоваха държавата да защити бизнеса от „своеволията на местната власт“ по отношение налагането на допълнителни такси.

От ЦИР предложиха да се преразгледат и самите процедури при прилагането на режимите, тъй като и те са доста тежки.

От БТПП и БСК дадоха идеята част от режимите да се налагат и регулират от самите браншови организации в съответния сектор, с което министър-председателят се съгласи. Той прие предложението и на Института за пазарна икономика на част от законите, които предстои да бъдат приети от Министерски съвет, а след това от Народното събрание, да се прави предварителна финансова обосновка. Като начало такава обосновка ИПИ ще направи на Закона за браншовите организации.

Програмата на правителството като цяло беше одобрена от бизнеса, но се препоръча тя да бъде изпълнена в по-кратки срокове от първоначално предвидените. Освен това беше препоръчано да се правят подобни програми и за по-дълъг период от време, например 5-10 години, както е в Европейския съюз.

Петър Димитров пък припомни, че към момента, според доклад на Световната банка, по условия за правене на бизнес сме на 46-то място в света от 178 страни, но по улеснение на административните процедури при откриване на нов бизнес сме чак на 103-то.

По време на дискусията премиерът съобщи, че в МС ще бъде създадено ново звено, което да се занимава главно с преразглеждане на лицензионните и регистрационни режими, да следи за тяхното прилагане в общините и да дава предложения за отпадането им.

Беше възложено на МДААР и съответно на областните управители в страната да бъдат преразгледани всички внесени регулаторни режими и неправомерно наложените да отпаднат. В тази връзка от стопанската камара пък предложиха относно разрешителни режими във всички общини в страната да бъде въведен еднакъв софтуер и режимите, които не са включени в него, да не се прилагат, защото са неправомерни.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още