IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софтуер ще следи как администрацията прилага регулаторните режими

Онлайн базираният унифициран софтуер позволява осъществяване на справки за администрирането на различните регулаторни режими

12:18 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Софтуер ще следи как администрацията прилага регулаторните режими
Информационна система за мониторинг на регулаторните режими, администрирани от общинските власти, създаде Българската стопанска камара (БСК), съобщиха от бизнес организацията.

Системата е онлайн базирана и представлява унифициран софтуер, позволяващ осъществяване на справки за администрирането на различните регулаторни режими (лицензионни, регистрационни, разрешителни и уведомителни).

Основният софтуер към момента е внедрен в 80 общини, а БСК е разработила и предоставила безвъзмездно на Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) адаптирана и разширена версия на този софтуер. Пилотно системата вече работи в община Сопот, като предстои въвеждането й и в останалите български общини.

Системата бе демонстрирана днес от председателя на БСК Божидар Данев по време на публичното представяне на Програма за по-добро регулиране 2008-2009 г. в Министерски съвет.

Според осъществено през 2007 г. от БСК изследване за регулаторните режими, централната и местните власти администрират законово 392 режима, а други 1151 са въведени неправомерно, без законово основание, припомни Божидар Данев. По този начин се увеличава финансовата тежест за бизнеса и гражданите и, като цяло, се деформира бизнес средата.

Като пример в това отношение председателят на БСК посочи, че само през последната година таксите, събирани в системата на Министерството на здравеопазването, са се увеличили от 2 до 5 пъти, поради което в момента лекарствата в България са по-скъпи от тези в съседна Гърция или Македония. Този ценови скок се отразява и върху цената на здравните пътеки в болничните заведения, т.е. върху разходите на НЗОК.

Причините за съществуването на толкова много неправомерни режими, според Данев, се коренят в недостатъчна компетентност на администрацията, преднамерено некоректни действия с цел създаване на корупционни възможности, както и желание за по-високи приходи към местния, ведомствените и републиканския бюджети.

Съществена причина е също така отсъствието на възможност за мониторинг на администрирането, както и известна пасивност от страна на областните управители и Сметната палата.

Божидар Данев припомни, че през ноември 2006 г. ЕК стартира амбициозна програма за намаляване на ненужния административен товар от съществуващото законово устройство в ЕС, а на 9 март 2007 г. Европейският съвет одобри Общностна цел за намаляване на административната тежест с 25% до края на 2012 г. Съветът прикани държавите-членки до октомври 2008 г. да определят национални цели за намаляване на административната тежест в националното законодателство, което не е свързано с въвеждане на правото на ЕС.

На ниво Общност ЕК е определила 13 приоритетни области от законодателството, в които ще насочи усилията си за понижаване на административната тежест – дружествено право, фармацевтично законодателство, работна среда, данъчно законодателство, статистика, земеделие, безопасност на храните, транспорт, рибарство, финансови услуги, околна среда, политика на сближаване и обществени поръчки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още