IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Елхим Искра АД

През седмицата акциите на дружеството бяха добавени към базата на BG40, като същите поскъпнаха с над 6 на сто на седмична база

11:00 | 15.03.08 г.
Акция на седмицата – Елхим Искра АД
Победител в седмичната рубрика на Investor.bg “Акция на седмицата” са книжата на Елхим Искра АД-Пазарджик.
 
За последните пет търговски сесии, за разлика от борсовите индекси, които приключиха седмицата “на червено”, акциите на дружеството поскъпнаха с най-бърз темп в рамките на BG40, добавяйки малко над 6% към пазарната стойност на компанията, която към  днешна дата възлиза на близо 68,7 млн. лв.
 
В четвъртък акциите на Елхим бяха добавени към базата на широкия ценово-претеглен индекс BG40.
 
Елхим Искра е основано през 1960 г. и произвежда стартерни акумулатори и тягови батерии. Дружествто е част от икономическата група на Стара планина Холд, което притежава 51,4 на сто от капитала му. Свободно-търгуемият обем акции на борсата е 22,74 на сто от общия.
 
През миналата година Елхим Искра значително подобри финансовите си показатели. Печалбата нарасна 4,55 пъти  до 2,639 млн. лв. при ръст в приходите от продажби от близо 70 на сто до 35,2 млн. лв.
 
При цена “затваря” от 5,5 лева за акция на дружеството текущото съотношение p/e възлиза на 26, съотношението p/s е 2, а p/b е 3,6. Същите съотношения за другия представител на сектора на БФБ - Монбат АД, са съответно p/e – 31,8, p/s – 3,8 и p/b – 6,18.
 
Според междинния доклад за дейността на Елхим Искра за четвъртото тримесечие на миналата година, ръстът в продажбите се дължи на нарастване количествата на продадените стартерни акумулатори и тягови батерии. При стартерните акумулатори увеличението е 94.9% на годишна база, а при тяговите батерии е 42.3 на сто на годишна база.
 
Най-съществен риск за дейността на Елхим-Искра АД продължава да бъде риска от покачване цената на оловото на международната борса. Оловото и оловните сплави са основна суровина за производството на стартерните акумулатори и тяговите батерии, произвеждани от дружеството. Съществено покачване на цената на оловото би довело до по-високи продажни цени на продукцията и от тук до по-висок риск от загуба на пазари.
 
През 2007 г. активите на дружеството нараснаха с 29 на сто до близо 24 млн. лева, а собственият капитал се увеличи с 15 на сто до 19,4 млн. лв.
 
В петък акциите на Елхим Искра затвориха при средна цена 5,47 лева, което представлява ръст на пазарната капитализация на дружеството от 150% на годишна база. За същия период акциите на Монбат добавиха 200% до 27,5 лева.
 
Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа
Авторът не притежава акции от капитала на Елхим Искра
 

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още