IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 март

08:00 | 14.03.08 г.
Преглед на печата за 14 март
Дневната винетка ще струва най-много 11 евро
в. Дневник
 
Дневната такса за използване на пътищата да е максимално 11 евро и да е еднаква за всички превозни средства. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, които обсъди парламентарната транспортна комисия. На първо четене проектът беше приет с текста, че цената на дневната винетка трябва да е точно 11 евро, но после се стигна до варианта, който позволява и по-ниска цена.

Турци и швейцарци оглеждат “Кремиковци”
в. Стандарт
 
Турци и швейцарци оглеждат "Кремиковци". Представители на "Ердемир" и на "Дюферко" са били през миналата седмица на оглед на завода и са заявили, че имат "изключително голям интерес" към комбината. Това обяви пред журналисти Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ. Турците и швейцарците бяха сред кандидатите за приватизацията на завода още през 1999 г., но загубиха битката с Валентин Захариев, който придоби комбината за 1 долар чрез "Дару металс".
 
Алфа Рисърч: Близо 98% от компаниите и 30% от гражданите ползват интернет
в. Дневник
 
Продължава да нараства делът на фирмите и на гражданите, използващи интернет при управление и администриране на дейността си. Близо 98 на сто от компаниите и 30 процента от гражданите ползват интернет. Това сочи изследване на тема "Степен на навлизане и удовлетвореност от електронните административни услуги сред бизнеса и гражданите", направено сред 465 фирми и 1005 пълнолетни граждани от "Алфа Рисърч" през февруари.

Увеличава се и броят на фирмите, които посещават електронните сайтове на администрацията, и те вече са 79 на сто. За сметка на обема на потребление обаче през 2008 г. се наблюдава спад в честотата на посещенията. Сред компаниите с персонал между 10 и 250 души и годишен оборот над 5 млн. лева редовното ползване на електронни административни услуги е значително по-високо от средното.
 
Бургас ще има три нови жилищни зони
в. Дневник
 
В Бургас ще бъдат обособени три нови жилищни зони. Това обявиха кметът на града Димитър Николов и зам.-кметът по строителството Костадин Марков по време на среща с членове на Строителната камара и Камарата на инженерите за инвестиционно проектиране.

Първата категория от сгради ще се подчинява на "лимитирано строителство", т.е височината на обектите ще достига до два етажа, втората категория ще включва високи сгради, а третата - максимално високи. В близките години ще се развият като жилищни зони още "Кьошето" между Сарафово и Бургас и квартал Крайморие. Необходимо е инфраструктурата там да се изгради на принципа на концесията или публично-частното партньорство, смятат от общината.
 
София реже шефските заплати в 6 дружества
в. Сега
 
София ще ореже заплатите на шефовете в 6 общински фирми. От следващия месец те ще се подписват под значително по-малки суми. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в СОС Орлин Алексиев по повод проблема с високите възнаграждения на управите. От 1 година насам в София съществуват паралелно две методики за определяне на заплатите и покрай разнобоя фирмите са прилагали по-изгодното за тях решение. СОС ще остави временно в сила само едната методика до изработването на изцяло нова формула.

Най-сериозно ще паднат възнагражденията в скандално известната фирма "Софийски имоти". Изпълнителният й директор вече ще взима 2100 лв. вместо досегашните 3670 лв. Членовете в борда на директорите ще се подписват под 1500 вместо 2400 лв.
 
Иван Щериев: Неикономически фактори ще движат регионалните пазари през 2008 г.
изпълнителен директор на Македонската фондова борса
в. Дневник
 
Интересът към македонския пазар силно се засили през последната година и станахме свидетели на първите придобивания във финансовия сектор от страна на български инвеститори. Бъдещето на Македония в НАТО и Европейския съюз ще продължава да подпомага развитието на съседната страна и съответно на малкия й, но интересен капиталов пазар.

Как бихте оценили представянето на Македонската фондова борса през 2007 г.?
- Изминалата 2007 г. беше третата поредна успешна година за македонския капиталов пазар както по отношение на реализирания оборот, така и на ръста на цените на акциите. Основният индекс MBI10 се повиши с повече от 110%, което е подобно на годишния ръст от 130% през 2005 г. и 60% през 2006 г. Още в началото на 2007 г. вече имаше опасения, че цените на акциите са твърде високи, след което обаче те продължиха да растат. По груби сметки общият оборот стигна 700 млн. евро, като можем да го разделим на три категории - класическа търговия, блокови сделки и публични търгове, организирани заедно с Агенцията за приватизация.
 
Събират данъци с полиция
в. Стандарт
 
Полицаи и охранители се включиха в събирането на данъци. Служители на фирма "Общинска охрана" в Пловдив вече обикалят по домовете на длъжниците и ги подканят да платят налозите за дома и колата. Местната управа въвела необичайната мярка, за да увеличи приходите в хазната. От началото на февруари между общинските бирници и гардовете е подписано споразумение за съвместна дейност. Само за един месец охранителите са обиколили 550 адреса и са връчили актове на 300 длъжници. Данъчните в Русе пък се сдружават с полицията, за да ловят длъжници.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още