IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 220 млн. евро са необходими за пречиствателни станции по морето

До края на годината трябва да започне строителството на всички пречиствателни станции, за които има одобрени проекти

17:14 | 13.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Около 220 млн. евро са необходими за пречиствателни станции по морето
Близо 220 млн. евро са необходими за изграждане на пречиствателни станции по Черноморието. Финансовият ресурс е налице, очакваме общините да бъдат активни и да представят своите проекти, каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Той е във Варна за представянето на проекти за пречиствателни станции.

Регулирането на отпадните води е приоритет за Министерството на околната среда и водите, поясни Чакъров.

Амбицията на министерството е до края на годината да започне строителството на всички пречиствателни станции, за които има одобрени проекти. Особено внимание ще бъде отделено на тези по Черноморието.

Чакъров заяви, че изграждането на пречиствателна станция в курорта “Златни пясъци” се спъва от липсата на терен, но ако бъде осигурен, министерството ще окаже пълно съдействие. С изграждането на станциите ще се окаже сериозна индиректна подкрепа на туризма, добави той.

Министърът посочи, че на 17 март ще бъде направено първото обявление за техническа помощ за подготовка на проекти по Оперативна програма “Околна среда”. На 24 март се очаква да бъде обявено и набирането на проекти за строителство на пречиствателни станции, а седмица по-късно - и за строителство на регионални депа за отпадъци.

До 2010 година трябва да бъдат изградени станции в населените места с над 10 хил. жители, а до 2014 г. - в тези с население от 2 до 10 хил. “През цялата година в различни етапи ще набираме проекти. Няма да пренебрегваме проекти, а екипът ни ще работи за усъвършенстването и допълването им, така че те да получат финансиране”, посочи министърът.

По време на работната среща днес стана ясно, че по програма ИСПА за страната има одобрени 16 проекта на обща стойност 331 млн. евро. Три от тях са по Черноморското крайбрежие. Присъстващите на срещата представители на общини от областите Варна и Добрич получиха указания за сроковете по представяне на проектите и необходимата документация за тях.

Относно връчената му днес проектозаповед от природозащитници за спиране на строителството в Рила, той коментира, че опазването на природата не става само със заповеди. Чакъров обаче увери в своята безкомпромисност за нарушенията на закона, както и че няма да позволи незаконно строителство както в планината, така и по Черноморието.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още