IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петър Димитров сигнализира главния прокурор за престъпления в Кремиковци

Ръководството на комбината е извършило престъпления против стопанството, съзнателно сключване на неизгодни сделки, неизпълнение на условията за обявяване в несъстоятелност

16:09 | 13.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петър Димитров сигнализира главния прокурор за престъпления в Кремиковци
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е изпратил сигнал до главния прокурор Борис Велчев заради съмнения за извършване на деяния от страна на представители на ръководството на Кремиковци в периода май 2006 г. – март 2008 г., представляващи престъпления по смисъла на чл. 219, 220 и 227 б от Наказателния кодекс (НК), т.е. престъпления против стопанството, съзнателно сключване на неизгодни сделки, неизпълнение на условията за обявяване в несъстоятелност, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Писмото включва информация, събрана от работната група в Кремиковци, и е изпратено след предварителни консултации между министър Димитров и главния прокурор.

Представители на работната група, създадена за установяване на финансовото състояние на Кремиковци, са докладвали за установените досега резултати от проверката на място в счетоводството на комбината за периода 1 януари 2006 – 31 декември 2007 г. Тя включва проверка на инвестиционната програма, на финансово–икономическо състояние на дружеството, на вземания и задължения, събираемост на вземанията, извършени сделки с дълготрайни материални активи и проведени процедури по Закона за обществените поръчки.

Уточнява се, че работата на комисията не е приключила, но към момента на подаване на сигнала е установено по безспорен начин, че дружеството в момента не е в състояние да осъществява разплащания към своите доставчици по изискуеми задължения и е налице липса на суровини за осъществяване на дейност. Освен това не са изплащани трудови възнаграждения на работници и служители за период от два месеца.

Съгласно официалната справка, която се прилага към сигнала до главния прокурор, задълженията на Кремиковци към БДЖ са в размер на над 20 млн. лева, като това са задължения само за периода от края на 2007 г. до 29 февруари 2008 г. Това са изискуеми задължения, просрочени с повече от 30 дни.

Изискуемите задължения на Кремиковци към НЕК и Булгаргаз Холдинг са повече от съответно 12 млн. лева и 6 млн. лева.

От финансовото състояние на Кремиковци АД е видно, че то не е в състояние да ги изпълни. Считам, че управляващите и представляващите Кремиковци АД, предвид установеното лошо финансово състояние на дружеството, не са изпълнили задължението си, регламентирано в Търговския закон, и не са сезирали компетентния търговски съд с искане за обявяване в несъстоятелност, с което допускат продължаване на разпоредителни сделки с активите, още повече увеличават задълженията на дружеството и увреждат бъдещата маса на несъстоятелността. Вероятно с това свое бездействие ръководството на Кремиковци АД осъществява престъпния състав на чл. 227б, ал.2 от НК, тъй като в 15-дневен срок от спиране на плащанията не е поискало от съда да открие производство по несъстоятелност”, пише в сигнала до главния прокурор.

Проверяващата комисия е установила и нарушения във връзка с ползването на получения облигационен заем. През май 2006 г. Кремиковци е станало гарант по облигационен заем на холандското дружество „Бългериън Стиил Финанс” Б.В. за сумата от 325 млн. евро и е учредило по реда на Закона за особените залози залог върху всички производствени мощности на металургичния комбинат.

От предоставените справки обаче е видно, че едва малка част от набраните средства по облигационния заем са послужили пряко за нуждите на Кремиковци. Затова в сигнала до главния прокур се посочва, че „недоумение буди огромната сума от 99,92 млн. евро, която е заплатена на собственика на мажоритарния акционер в предприятието „Финметалс Холдинг” АД – „Глобал Стиил Холдинг Лимитед”.
 
От МИЕ уточниха за Investor.bg, че сключеното вчера вечерта споразумение между Кремиковци и основните му доставчици - Булгаргаз, НЕК и БДЖ, за своевременно изплащане на задълженията, продължава да е в сила.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още