IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банката за развитие ще издава държавни гаранции за финансиране над 1 година

Като дъщерни дружества на банката с не по-малко от 51% от капитала се учредяват Фонд за капиталови инвестиции и Национален гаранционен фонд

11:25 | 13.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Банката за развитие ще издава държавни гаранции за финансиране над 1 година

Държавни гаранции Българската банка за развитие ще може да издава само когато финансирането е с договорен срок над една година. При привличане на средства за финансиране на дейността си, банката задължително уведомява писмено кредиторите си дали вземанията им се покриват от държавна гаранция. Това се казва в приетия днес от Народното събрание на първо четене Закон за Българската банка за развитие. Новата банка се създава на основата на Насърчителна банка.

Основна дейност на банката ще бъде предекспортно и експортно кредитиране на малки и средни предприятия и предлагане на други продукти, свързани със стимулиране на експорта (гаранции за участие в търг, за добро изпълнение, за авансово плащане и други). Банката ще се занимава също с рефинансиране на български банки, кредитиращи местни малки и средни предприятия и с консултантска дейност. Управление на финансов ресурс на Европейския съюз, в т. ч. на средства от структурните фондове, също се включва в дейностите на банката, в която държавнато участие ще е минимум 51%.

Банката ще може да привлича парични влогове само на свои служители и на лица, ползващи услуги на банката.

Aкциите от капитала на банката са поименни безналични и дават право на един глас в общото събрание на акционерите. Aкциите от капитала на банката освен от българската държава могат да бъдат придобивани и притежавани от Банката за развитие към Съвета на Европа, Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд, от банки за развитие от страни членки на Европейския съюз.

Източници за финансиране на дейността на банката са: доходи от дейността на банката; емитирани от банката облигации; заеми от местни, чуждестранни и международни институции; средства от фондове на ЕС и др.

Като дъщерни дружества на държавната банка с не по-малко от 51% от капитала се учредяват Фонд за капиталови инвестиции и Национален гаранционен фонд.

Фондът за капиталови инвестиции ще участва в капитала на местни малки и средни предприятия с цел повишаване конкурентоспособността им и др. Общата стойност на участието на Фонда за капиталови инвестиции в капитала на едно търговско дружество не може да надвишава 10 на сто от капитала на фонда.

Националният гаранционен фонд ще издава гаранции за допълване на обезпечението по заеми на местни малки и средни предприятия, осъществяващи научноизследователска и развойна дейност и за внедряване на тези продукти и научни разработки в индустрията.

Издаваните гаранции могат да покриват до 50 на сто от задължението. Максималната стойност на издадените гаранции от Националния гаранционен фонд към едно търговско дружество не може да надвишава 10 на сто от капитала на фонда.

Банката не обезпечава с държавни ценни книжа привлечени средства на бюджетни предприятия. Общият размер на дяловите участия на банката в дъщерни дружества, които не са банки, инвестиционни посредници, застрахователи или финансови институции, не може да надвишава 40 на сто от собствения й капитал, а заедно с вложенията й в недвижими имоти и други материални дълготрайни активи – собствения й капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още