IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приеха на първо четене закона за етажната собственост

Решение за изключване на даден собственик от сградата се приема само с пълно единодушие от всички собственици

10:01 | 13.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Приеха на първо четене закона за етажната собственост
Собствениците на етажи или на части от етажи са задължени да не пречат на другите собственици и обитатели да използват общите части от сградата и да не нарушават правото им на изключително ползване на техните обекти, се казва в приетия днес от Народното събрание на първо четене Закон за управление на етажната собственост.

Между другите основни задължения на собствениците е да не извършват на своя етаж или на част от етаж дейности, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното, без съгласието на общото събрание на сградата.

Собствениците ще бъдат задължени според закона да заплащат разходите за основния и за текущия ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с дела си в тях.

Също така, собствениците не трябва да завземат общи части от сградата и са длъжни да спазват добрите нрави при общуването със съседите си.

Върховен орган на управление на етажната собственост е общото събрание на собствениците, което избира управителен съвет и управител, приема правилник за вътрешния ред, определя размера на месечните вноски за поддържане общите части на сградата и т.н. Общото събрание не може да се свиква в периода 1 юли – 15 септември и по време на официални празници.

Общото събрание взема решенията си с над 50% от дяловете на присъстващите собственици, като се произнася само по въпроси, предварително обявени в дневния ред (освен при пълно единодушие за включване на нова точка).

Когато се касае за надстрояване или пристроявене на сградата, общото събрание на собствениците на етажната собственост, според проектозакона, е длъжно да приеме решение със 100% от дяловете на собствениците. Решение за изключване на даден собственик от сградата се приема само с пълно единодушие от всички собственици (без този, който се предлага за изключване).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още