IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химимпорт планира сериозни инвестиции в морските летища

Според източници от компанията „дивидентите от инвестиционната програма ще се получават след 2011 г.“

11:04 | 12.03.08 г.
Химимпорт планира сериозни инвестиции в морските летища

Химимпорт планира започване на сериозна инвестиционна програма в летищата във Варна и Бургас, за чието придобиване компанията получи официално разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Това съобщиха за Investor.bg източници, близки до купувача.

Според същите източници „дивидентите от тази програма ще се получават след 2011 г.“.

Холдингът получи одобрение за закупуване на всички акции с право на глас от капитала на „Молет” АД, което е едноличен собственик на „БМ Стар” ЕООД. Последното притежава миноритарен дял в „Фрапорт Туин Стар Еърпорт“, която от 2006 г. е концесионер на морските летища, като концесията е със срок от 35 години.

Според регулаторния орган участниците в концентрацията оперират на различни пазари и планираната сделка не би могла да доведе до създаване на господстващо положение. 

Дружеството от структурата на Химимпорт Балкан Хемус Груп ЕАД спечели през 2006 г. конкурса за приватизацията на България Ер, за която плати 13 млн. лв., като предложи инвестиции за 5-годишен период в размер на 82,1 млн. eвро. В групата на холдинга са още Хемус Ер и Виаджо Ер, като авиокомпаниите са в процес на преструктуриране и обединение.

През миналата година Летище Бургас е обслужило общо 1 949 198 пътници, което е със 7,3% повече в сравнение с предходната година. Броят на пътниците на варненския аеропорт обаче е намалял с 2,6% до 1 493 267 души.

 

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още