IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 март

07:50 | 12.03.08 г.
Преглед на печата за 12 март
Последно: СЕМ спря тв-конкурсите
в. Сега
 
След почти 2-годишно отлагане на финала на конкурсите за ефирни тв-честоти в София, Пловдив и Варна и дълги ожесточени спорове вчера СЕМ взе кардинално решение и сложи точка на конкурсите. "Достатъчно време загубихме по една или друга причина, свързана с недостатъчна координация между институции, бюрокрация или лобистки интереси", заяви регулаторът в официалното си съобщение. "Приключихме една 609-дневна сага", коментира членът на съвета Райна Николова. Основният аргумент на медийните надзорници бе, че издаването на нови лицензи за аналогови телевизии би било пречка пред цифровизацията в сектора. 8-те честоти, за които беше конкурсът, вече са предвидени за цифрово излъчване и разпределянето им трябва да започне в средата на тази година.
 
Рекорден ръст на пазара на лекарства
в. Дневник
 
Лекарства за 1.430 млрд. лв. са продадени у нас през 2007 г., като ръстът на фармацевтичния пазар достига 11.8%, показва изследване на световната анализаторска компания IMS Health. Общият брой на реализираните опаковки е близо 244 млн. Ако се приеме, че във всяка от тях има средно по 20 таблетки, това означава, че българите са изпили 4.8 млрд. хапчета. Затова изминалата година се определя като първата от 2004 г., която е истински добра за бранша. За сравнение - през 2006 г. продажбите бяха за 1.380 млрд. лв.
 
Автосервизите у нас са незаконни
в. Новинар
 
Почти всички автосервизи у нас са незаконни, 91 на сто от тях са в сивия сектор. Това се отнася за по-голяма част от занаятчиите в страната, обяви вчера председателят на Националната занаятчийска камара (НЗК) Рангел Чолаков на конференция за квалификацията на майсторите в Европейския съюз. Зам.-председателят на камарата Иван Николов обясни за “Новинар”, че за незаконни се считат онези занаятчийски предприятия, чиито собственици не притежават майсторско свидетелство. Това касае и сервизи, чиито работници нямат необходимата квалификация, а в помещенията им липсват елементарни условия за извършване на сервизна дейност, допълни Чолаков. По думите му подобен проблем има и при фризьорските салони, като голяма част от тях също са незаконни.
 
ЕС дава по 30 евро годишно за сигурността на всеки
в. Сега
 
Европейският съюз дава по 30 евро на човек за година от региона на Югоизточна Европа. Тези прости сметки направи зам. генералният директор на дирекция "Разширяване" в ЕК Ян Трусжински, който вчера участва в срещата на министрите на отбраната от региона в София. Според него в развитието на Югоизточна Европа са инвестирани 800 млн. евро, като 150-200 млн. допълнително са предназначени за стабилност - предимно за Босна и Херцеговина и Косово.
 
В цената на водата в София е калкулирана несъществуваща инвестиция на "Софийска вода"
в. Дневник
 
В цената на водата, която в момента плащат софиянци, е калкулирана инвестиция от страна на концесионера "Софийска вода" в размер на 30 млн. лв., посочи днес комисарят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране доц. Димитър Гривеков. Едва за половината от тези средства обаче има представени документи, а около 15 млн. лв. изобщо не са били инвестирани, посочи той.
На консултативен съвет в ДКЕВР днес представители на синдикални и работодателски организации коментираха исканото от Софийска вода ново увеличение на цената на водата от 80ст. на 1,20ст. с ДДС.
 
Пътният фонд повишава договорите за поддържане
в. Дневник
 
Национален фонд "Републиканска пътна инфраструктура" предлага бюджетът да отпусне допълнителни средства за актуализация на договорите за поддържане на пътищата, съобщи изпълнителният директор Милош Поцков. Той вече е внесъл съответния доклад за обсъждане в управителния съвет на фонда.
Засега фондът няма разчети какви пари са необходими. Актуализацията ще е според инфлацията и новите цени за битума, лугата и горивата. Договорите, за които става дума, са тригодишни и най-голямо се очаква да бъде увеличението за онези, които са най-стари, обясни Поцков.
 
Влагат 100 млн. евро в строителни материали
в. Стандарт
 
Белгийската компания "Етекс груп" е готова да инвестира 100 млн. евро в България. Крупният инвеститор е привлечен от жълтата депутатка в Европарламента Биляна Раева, съобщи вчера координаторът на НДСВ в Габрово Светлозар Тодоров. Плановете на инвеститора включвали построяване на завод и складове за строителни материали. От "Етекс груп" очаквали да намерят подходящо населено място у нас, което да е газифицирано и може да предложи свободна индустриална площ от около 150 дка.
 
Община Варна ще строи жилища и детски градини
в. Дневник
 
Между 900 и 1000 места в резерв за детските градини на Варна трябва да бъдат осигурени до 2 години, ако се изпълни строителната програма на Общинския съвет. Това заяви председателят на съвета Борислав Гуцанов. По думите му 5 милиона лева в бюджета тази година са определени за проектиране. Ще се построи вероятно само една градина, но до края на 2009 ще бъдат завършени още 5. Според Гуцанов общинските средства вероятно няма да са достатъчни за реализацията на проектите, затова ще се търси партньорство с частни инвеститори. Вторият приоритет в инвестиционната програма е строителството на общински жилища.
 
Вдигат за ден къща като лего
в. Стандарт
 
Къща от 200 кв. м можете да си построите само за ден. Сградите се издигат с лекота, подобно на конструкция от Лего. Сандвич панелите за стените и подовете от експандиран полистирол (стиропор) се нареждат като пъзел. След това кофражът се пълни с бетон, добавят се арматурни мрежи и замазки. Къщите, построени по тази технология, излизат с 20% по-евтино. Цената на квадратен метър е 35 евро. Освен това сградите са топлоизолирани, устойчиви на пожар и земетресение, твърди представителката на "Прайм Продъкшън". Родната компания производител се представя по време на Българската строителна седмица до 15 март в столичния Интер Експо Център.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още