IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 10 млрд. евро са необходими за обновяване на ВиК мрежата в страната

Държавата предвижда проектите са се реализират чрез публично-частно партньорство

11:59 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 10 млрд. евро са необходими за обновяване на ВиК мрежата в страната
Около 10 млрд. евро са необходими за пълно обновяване и модернизация на ВиК мрежата в България, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски пред журналисти.

Средствата, които могат да се използват от европейските структурни фондове за ВиК проекти, са максимум 1,8 млрд. евро, които могат да се усвояват до 2015 г., посочи той.

Според разчетите на министерството с тези средства и със средства от държавата пълното обновяване на мрежата може да се извърши за около 34 години. За да се ускори този процес, държавата смята да реализира проектите, свързани с ВиК мрежата (строеж на язовири, пречиствателни станции и др.) чрез публично-частно партньорство. С влагането на частни средства в проектите процесът на реализацията им може да се съкрати наполовина.

Новият закон за водоснабдяване и канализация ще бъде внесен в Народното събрание до края на месеца и се предвижда до лятото да бъде гласуван, така че да влезе в сила от есента, посочи Михалевски.

Един от основните въпроси, които третира този закон, е собствеността на ВиК дружествата в страната, отбеляза зам.-министърът. Според закона ВиК дружествата няма да се приватизират и всички ще бъдат публична държавна или публична общинска собственост. Публична общинска собственост ще бъдат по-малките ВиК дружества, които водоснабдяват само една община. По-големите ВиК дружества и язовирите ще бъдат публична държавна собственост.

В момента под 1% от ВиК мрежата в страната е частна собственост. На тези собственици ще бъде предложено или мрежата да се изкупи, или те са се регистрират като оператори, т.е. тяхната дейност и цената на водата да се регулират от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Друг основен момент в закона е, че ще бъдат създадени т.нар. териториални съвети по ВиК, които ще решават важни въпроси за развитието на ВиК мрежата в дадения район. Гласовете в тези съвети ще бъдат разпределени по равно между държавата и общините, като крайните решения ще се вземат с две трети мнозинство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още