IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Администрации спъват единната система за управление на персонала на МДААР

Въвеждането на системата цели да се оптимизират дейностите по планиране и управление на човешките ресурси

10:22 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Администрации спъват единната система за управление на персонала на МДААР
Общо 103 административни структури препятстват въвеждането на Единната информационна система за управление на човешките ресурси в държавната администрация въпреки многократните усилия и осигурената подкрепа от страна на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), се казва в съобщение на министерството.

Системата е уеб-базиран софтуер, който дава възможност за автоматизиране на дейностите в звената по управление на човешките ресурси и значително повишава тяхната ефективност. Тя е създадена по проект на Програма ФАР “Укрепване на капацитета за управление на човешките ресурси в българската държавна администрация”.
 
От началото на процеса по внедряване на системата досега министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев е изпратил поредица от писма до всички администрации с подробни инструкции за действията, които трябва да бъдат извършени, както и периодични напомнящи писма до администрациите, които не са започнали работа със софтуера.

Въвеждането на системата цели да се оптимизират дейностите по планиране и управление на човешките ресурси, да се гарантира спазването на нормативните изисквания и да се унифицират процедурите и практиката в цялата администрация. В информационната система се въвеждат данни за структурите и длъжностите в администрацията, подбора на служители и тяхната квалификация и атестации, анализи и отчети.

Процесът на въвеждането й в администрациите стартира през август 2007 г. За пълното внедряване обаче е необходима активност и ангажираност от страна на всички административни структури. Всяка от тях трябва да определи служител, който ще работи със софтуера, като създаде в системата своята организационна йерархия и въведе информация за своите служители. За всеки етап МДААР предоставя подробна информация и инструкции за работа.

Тъй като и след последното писмо от 26 февруари 2008 г. има административни структури, които не показват напредък по внедряването на системата, МДААР реши да оповести публично техните имена и сериозно обмисля възможността да ги изключи от останалите хоризонтални политики на министерството, ако в най-кратки срокове не променят отношението си към темата, се казва в съобщението.

Сред администрациите, които до този момент не са започнали работа със софтуера, са Дирекцията за национален строителен контрол, Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, Министерство на външните работи, както и редица столични общини и общински администрации.

Сред администрациите, които само частично са въвели данни в системата, са Агенция „Митници“, Агенцията за държавни вземания, министерствата на културата и на отбраната, Националната ветеринарно-медицинска служба и др.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още