IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 март

07:55 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 март

МВФ: Инфлацията за 2008 г. ще е под 4%

в. Дневник

Инфлацията в България за тази година ще падне под 4%, прогнозира Международният валутен фонд в последния си преглед на световната икономика. Въпреки това ръстът на икономиката ще се запази динамичен от малко под 6% на годишна база, показват оцените на експертите. Дефицитът по текущата сметка ще продължи да бъде сравнително голям - 19% от брутния вътрешен продукт на страната.

Министерството на икономиката разпродало имоти с леки нередности

в. Дневник

От 1998 г. до 2005 г. министерството на икономиката е отписало 27 имота частна държавна собственост, в резултат на което е допусната неточна и ненадеждна информация във финансовите отчети за имущественото състояние на ведомството. Въпреки че пропуските са коригирани през 2003 г., непълната база данни е попречила за вземането на правилни управленски решения за имотите. Това установи Сметната палата. Вчера тя оповести резултатите и от проверки в министерствата на регионалното развитие за проект по програма ФАР, както и за възлагането на външни услуги без обществена поръчка от Националния статистически институт.

Плевен очаква 10 млн. лв. от приватизация

в. Дневник

Община Плевен очаква да получи близо 10 млн. лв. от продажбата на обекти с открита процедура за приватизация през 2008 г., съобщиха от отдел "Икономическо развитие" на общината. В годишния приватизационен план са включени общо шест общински дружества - "Дезина", "Паркстрой", "Инжстрой", "Обредни дейности", "Тибор" и "Галена", както и отделни имоти на фирми и над 40 терени, магазини, сгради, вили в парк "Кайлъка" и др. До решението за продажбата на дружеството "Тибор", което стопанисва общинските пазари, се стигна основно заради забавянето на инвестиционния кредит от 15 млн. лв., който общината се опита да изтегли преди една година.

До края на март ще започне приватизацията на "Терем"

в. Дневник

До края на март ще започне процедурата по продажбата на държавните дялове от дружествата, включени в холдинга за производство и ремонт на военна техника "Терем". Това съобщи в понеделник изпълнителният директор на дружеството Мариян Йовчев. Той припомни, че стратегията е одобрена от Министерския съвет още през декември миналата година. Очаква се до няколко дни министърът на отбраната Веселин Близнаков да даде началото на изпълнението на проекта, според който ще бъдат продадени дяловете от осемте дружества в холдинга. Откриването на процедурата, която се подготвя от 2005 г., ще стане с публикуване на покани до потенциалните кандидат-купувачи в българската и чуждестранната преса.

Десятъкът извади парите на светло

в. Стандарт

Въвеждането на плоския данък от 10% извади на светло голяма част от доходите на хората. За първите два месеца на 2008 г. в Териториалната дирекция София-град на Националната агенция за приходи са събрани 58,96 млн. лв. от данъка върху трудовите доходи на хората. Това е ръст от 11,31 млн. лв., или 23,75% спрямо събраните 47,64 млн. лв. през същия период на миналата година. Голяма част от допълнителните приходи в държавната хазна идват от премахването на месечния необлагаем доход. През 2007 г. върху доходи до 200 лв. не се плащаха налози. От 2008 г. и върху тези пари ще се плаща плоският данък от 10%. Част от увеличението на приходите се дължи и на естествения ръст на заплатите, коментираха икономисти. Но въвеждането на десятъка извади на светло много от скритите досега доходи.

Столичната ВиК система проектирана за 1,3 млн. души

в. Новинар

За 1,3 млн. постоянно пребиваващи в столицата и 300 хил. жители в околоградските райони са направени ВиК разчетите от тази до 2020 година. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на Комисията по инженерна инфраструктура в СОС.

Георги Гергов поиска и озеленяването на Пловдив

в. Сега

Бизнесменът Георги Гергов поиска и озеленяването на Пловдив, съобщи Дарик радио. Преди дни той е внесъл оферта, в която предлага общината да възложи тази дейност на "Пълдин туринвест" - смесената фирма, която притежава близо 49% от Пловдивския панаир и в която Гергов държи 75% от акциите, а общината - 25%. Според Гергов обаче не става дума за оферта, а за изпълнение на решението на общинския съвет в града отпреди 2 години. С него общината апортира в "Пълдин туринвест" общо 295 дка разсадници. "Ако общината се отказва от съвместната дейност в озеленяването, тя трябва да освободи двете площадки или да плаща наем за тях, защото те са собственост на "Пълдин туринвест", заяви изпълнителният директор на панаира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още