IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 март

07:50 | 10.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 март
Пътният фонд с най-много пари от излишъка, а фирмите на Васил Божков - с лъвския пай
в. Дневник
 
С 240 млн. лв. фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е най-големият бенефициент от бюджетния излишък, формиран от преизпълнението на приходите от данъците на българските граждани и бизнеса. Това разкрива в последния си брой в. "Капитал", който проследява къде са отишли разпределените от правителството за 10 работни дни в края на миналата година 1.4 млрд. лв. от излишъка за 2007 г.
 
Холдинг "Пътища" и другите свързани с Васил Божков фирми пък са получили лъвския пай от сумата за фонда - общо 47.7 млн. лв. Фирмата "Биндер", управлявана от брата на подалия оставка шеф Веселин Георгиев - Емил, е получила 8.9 млн. лв. Сред бенефициентите е и португалската Lena Construcoes, която участва в консорциума - концесионер на магистрала "Тракия".
 
Фирма на Фуат Гювен придоби "Кърджали БТ"
в. Дневник
 
Управляваната от турския бизнесмен Фуат Гювен компания "Аидатур" (която управлява няколко безмитни магазина по границата) спечели процедурата за приватизация на преработвателната фабрика "Кърджали БТ". В петък от "Булгартабак холдинг" съобщиха, че купувачът е предложил 6.013 млн. лв. за 90.56% от капитала на дружеството. До крайния срок за подаване на офертите, който изтече на 7 март, свои оферти бяха подали 16 кандидата, като до окончателното класиране са били допуснати седем от тях. При единствения критерий за избор - предложена цена, е избрана "Аидатур".
 
Само през миналата година държавният тютюнев холдинг направи два неуспешни опита да продаде участието си в къджалийската компания. Тогава минималните цени бяха съответно 2.5 млн. лв. и 2.1 млн. лв. Когато през февруари беше стартирана последната, този път успешна процедура, стана ясно, че в дружеството са останали да работят по-малко от 30 души. Тютюнът от миналогодишната реколта, изкупен от "Кърджали табак" пък няма да се обработва в Кърджали, а от "Плевен БТ" в село Ясен. Квотите за новата реколта, които са заявени от "Кърджали табак", също ще се договарят от "Плевен БТ".
 
България поема плащанията на спрените пари по САПАРД
в. Сега
 
Плащанията по блокираните от Брюксел 49 проекта по САПАРД ще продължат. Вместо от ЕС парите ще идват от републиканския бюджет, обявиха вчера от фонд "Земеделие". Там са сигурни, че до 2 дни замразените 81 млн. лева отново ще бъдат предоставени на страната ни и няма опасност Брюксел да не възстанови платеното от хазната ни. Цялата вина за европейската санкция бе прехвърлена от шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков върху прокуратурата. Причината била в забавеното разследване на аферата с източването на 7.5 млн. евро, започнало преди година. Прокуратурата е свалила всички обвинения от бизнесмена Людмил Стойков, спонсор на последната президентска кампания на Георги Първанов, който бе сред задържаните за източването. "Стойков вече няма обвинение за източване на средства, но се разследва за пране на пари", заяви пред "Сега" наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.
 
До седмица “Кремиковци” с нов собственик
в. Стандарт
 
Сделка за "Кремиковци" ще има до седмица, научи "Стандарт" от източник, близък до преговорите за продажба на комбината. Подобна теза потвърди и украинският посланик у нас Виктор Калник. Константин Жеваго е почти сигурният нов собственик на комбината, заяви дипломатът в Сандански в събота.
 
 Не мога да кажа нищо поради конфиденциалност, но ще се чуе, коментира пред "Стандарт" членът на борда на комбината Александър Томов. Седмица по-рано той обяви, че иска Жеваго да оглави както "Кремиковци", така и ЦСКА. Според запознати прехвърлянето на собствеността и на футболния клуб в ръцете на украинеца щяло да стане до лятото.
 
Чужденци надуват цените на имотите в Мелник
в. Стандарт
 
Цените на имотите и къщите в Мелнишкия край скочиха нагоре заради нарасналия интерес към винарския район. В най-малкото ни градче и околните села непрекъснато пристигат хора от цялата страна и от чужбина, които са готови да броят сериозни суми, за да се сдобият с дом тук.
 
 "Най-вече ни наобикалят столичани, но идват и от Пловдив, и от Варна, не са малко и чужденците. Това доведе до увеличаване на цените на имотите. За порутена къща стопаните искат над 20 000 лв. По-запазените постройки се харчат за 40 000-50 000 лева", твърдят селски управници. На практика в момента част от къщите са непродаваеми, тъй като за тях се търсят баснословни суми. "Не може да продадеш паянтова сграда за 30 000 лева. Някои от местните хора решиха, че сега е времето да ударят кьоравото, и надуват цените до небето", смятат селските кметове.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още