IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 март

България е на предпоследно място от 24 страни по ефективност на публичните политики. Това съобщи експертът от финансовото министерство Весела Димитрова, цитирайки изследване на Европейската централна банка от миналата година, събщи БТА.

10:08 | 08.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 март

България е на предпоследно място по ефективност на публичните политики
в. Дневник

България е на предпоследно място от 24 страни по ефективност на публичните политики. Това съобщи експертът от финансовото министерство Весела Димитрова, цитирайки изследване на Европейската централна банка от миналата година, събщи БТА. Изследването обхваща развитието на публичния сектор в новите страни-членки на Европейския съюз и в страните с развиващи се пазари. След България е единствено Турция.
Според същото проучване ефективността от провеждането на публичните политики в България е 49%, което означава, че същите резултати биха могли да се постигнат и с два пъти по-малко бюджетни средства.


БДЖ губи по 10 милиона годишно от гратисчии
в. Новинар

10 милиона лева губи всяка година БДЖ заради гратисчиите във влаковете. Това съобщиха вчера пред "Новинар" от железопътната компания. Според работещи в БДЖ всеки ден има хора без билети. Заради това компанията провежда изненадващи акции срещу гратисчиите. Най-често нередовните пътници са във влаковете, които пътуват от София до близките градове, например по маршрута София-Перник или пък София-Ихтиман.


Закриването на фришоповете вече е в ръцете на депутатите
в. Сега

Четвъртият поред опит за закриването на безмитните магазини вече е в ръцете на депутатите. Законопроектът, с който това ще стане факт, е разпределен онзи ден на три комисии в парламента - по бюджета, икономическата и по европейските въпроси.
Предвижда се фришоповете по границите с Турция, Сърбия и Македония да прекратят работа до 3 месеца след влизането на закона в сила. За бензиностанциите на Фуат Гювен обаче преходен период няма и зареждането на тирове с дизел по границата ще спре в деня на влизането на закона в сила.
Всички сгради и терените, ползвани от безмитните оператори, са публична държавна собственост. Те ще могат да се ползват само за целите на граничния контрол, пише в законопроектът.


Остават обезщетенията за хората с откраднати бонове
в. Сега

Гражданите, чиито инвестиционни бонове от масовата приватизация бяха откраднати през есента на 2003 г., ще продължат да бъдат обезщетявани в съотношение 1 лев за 1 бон. Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли окончателно искането на Агенцията за приватизация да не се плащат компенсации в такова съотношение. Това съобщи вчера председателят на Асоциацията на пострадалите в масовата приватизация Веселин Грегоров.
Организацията спечели около 500 дела досега срещу приватизационното ведомство. "Решението на ВКС потвърждава по несъмнен начин основателността на аргументите в полза на получените от гражданите обезщетения", твърди доцентът от Русенския университет, който водеше сам делата си срещу АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 08.03.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още