IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 март

08:00 | 07.03.08 г.
Преглед на печата за 7 март
Банките затягат кранчето на кредитите за курортите
в. Дневник
 
След като част от банките спряха да кредитират строителни предприемачи и инвеститори във ваканционни имоти по морето, сега кранчето се затегна и за проектите в зимните курорти. Основната причина е резкият спад в сделките за апартаменти в курортите през последните седем-осем месеца, предизвикан от отлива на британските купувачи.

От четири-пет месеца финансовите институции отказват да кредитират строители на имоти в зимните курорти, каза Никола Стоянов, управляващ мениджър на "Бългериан пропъртийз". Красимир Димитров от "Сорс" потвърди тенденцията и допълни, че банките отказват "с половин уста", предоставяйки неизпълними условия по кредитите. Според Тихомир Тошев от звеното за кредитиране "Кредитекс", част от "Адрес груп", не може да се говори за пълно прекъсване на заемите, а за по-голяма предпазливост и преценка на риска.
 
GSM оператори сложиха такса за напускащи клиенти
в. Сега
 
От 8 март т.г. всеки клиент на "Глобул" с постоянен договор, който реши да напусне оператора, преди да е изтекъл договорът, трябва да плати такса от 100 лв. Това пише в новите общи условия на оператора, които се появиха вчера на сайта на компанията. Те не са одобрявани от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), тъй като по новия Закон за електронните съобщения операторите са длъжни само да уведомят регулаторната комисия.
"Сложихме тази такса, защото пазарните условия го налагат. Тя е такава и при другите оператори", казаха от "Глобул", като посочиха за пример "Мобилтел". Условието на "Мобилтел" обаче е при предсрочно прекратяване на договора да се платят накуп всички месечни такси до края на срока му.
 
Веригите бензиностанции атакуват пазара с нови обекти
в. Дневник
 
Над половин милиард лева ще вложат големите вериги бензиностанции в България в разширяване на мрежите си от обекти в страната и нарастване на пазарните си дялове през следващите няколко години. Това показват плановете на водещите компании. Експанзията се очаква да се осъществи както по линия на придобиване или присъединяване на малки търговци и вериги в сектора, така и чрез проекти на зелено, основно на новите пътища и магистрали, които предстои да бъдат построени и в големите градове, най-вече София.
"Делът на малките търговци в продажбите на горива в България все още е твърде голям и това е предпоставка за окрупняване на пазара", заяви вчера пред "Дневник" Иван Костадинов, търговски директор на водещия дистрибутор на горива на българския пазар "Петрол".
 
Е.ОN вдига сметката с 2,20 лв.
в. Стандарт
 
Е.ОN иска увеличение на цените на тока за битови абонати с 10,1%, обявиха от дружеството. Но дори по време на срещата с медиите в новия офис на Е.ОN във Варна токът спря за няколко минути. Предложението до ДКЕВР е новите цени да влязат в сила от 1 юли 2008 г. Следващата актуализация да бъде след една година, предлагат още от Е.ОN. Според изчисления на електроразпределителното дружество средният ръст на месечните сметки за ток на домакинствата в Североизточна България ще бъде с 2,20 лв.

Дребният бизнес аут от заемите
в. Стандарт
 
Повечето малки и средни фирми не са ползвали каквото и да било бизнес кредитиране от финансови институции през последните три години. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева на семинара "Банките за развитие - европейски модел за подкрепа на малки и средни предприятия". Според Радева дребните предприемачи се изхитряват и теглят потребителски заеми за бизнеса си, защото инвестиционното кредитиране е недостъпно за тях. Причините са високите лихви и скритите разходи по обслужване на заемите и обезпеченията. Затова дребните предприемачи не могат да си набавят и пари за дофинансиране на проекти от Евросъюза. Това е основната причина за връщане на средства по програмата ФАР, допълни зам.-министър Радева.

"Лидл" си избра място за магазин в Пазарджик
в. Дневник
 
Близо две години след като "Лидл" обяви интереса си да изгради супермаркет в Пазарджик, от германската верига за бързооборотни стоки конкретизираха намеренията си и избраха терен, където да ги реализират.
В писмото си до кмета Тодор Попов от българското представителство на компанията са посочили като най-подходящ за целта имот, върху който в момента има полуразрушени бараки на бившия стол на спортиста. Той се намира на кръстовището на булевардите "Александър Стамболийски" и "Цар Освободител". Целият терен е с обща площ малко над 13 дка. Земята е публична общинска собственост и с решение на общинския съвет първо трябва да бъде преобразувана в частна такава.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още