IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 893 млн. лв. е бюджетът на Столична община за 2008 г.

С 29,1 млн. лв. се повишават приходите в бюджета на общината с изменените данъци сгради, МПС и върху възмездните сделки с недвижими имоти

17:07 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 893 млн. лв. е бюджетът на Столична община за 2008 г.
Столичният общински съвет (СОС) гласува бюджет на Столичната община за 2008 година в размер на 892,902 млн. лв.

С 29,1 млн. лв. се повишават приходите в бюджета на общината с изменените данъци сгради, МПС и върху възмездните сделки с недвижими имоти. С наредбата за местни данъци и такси данъкът сгради става 1,875 промила, данъкът за МПС е с 25 на сто по-висок от миналогодишния, а данъкът върху възмездните сделки е повишен на 2,5 на сто.

По предложение на комисията капиталовата програма на Столичната община ще бъде намалена с 1,3 млн. лв., а с изваждането на текущия ремонт на улиците "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски" ще бъдат спестени 4 млн. лева.

От допълнителните приходи вследствие на новите данъчни ставки с 0,5 млн. лева ще бъдат завишени средствата за нови социални услуги на Столичната община, с един милион ще бъдат увеличени средствата за ремонт на социалните домове, а 1,5 млн. лв. ще бъдат насочени за създаването на нови детски кухни в районите на София.

За възстановяването на Северния и Западния парк ще бъдат дадени 1,2 млн лева. 2 млн. от допълнителните приходи са насочени за поддържане на градинките и междублоковите пространства. С един милион лева се повишават средствата за почистване на нерегламентираните сметища, а с 2 млн. - парите за почистване на речните корита.

Изграждането на онлайн връзка между районните администрации ще бъде финансирано със 741 хил. лв., а за съфинансирането на спортни проекти са отделени допълнително 500 хил. лв.

За основния ремонт на гробищните паркове се осигуряват допълнително 3 млн. лева над осигурените в основния проект за бюджет на столицата. С други 3 млн. лева ще бъде финансирана подмяната на оборудването на 27 детски ясли.

С 3 млн. лв. от допълнителните приходи ще бъде финансирано създаването на 48 мобилни екипа на Столичния инспекторат съвместно с полицията.

За програма "Зелена София" са осигурени 1 млн. лева, изграждането на ново осветление по капиталовата програма на общината ще бъде финансирано с 1,8 млн. лева, а с 5,3 млн. лв. ще се извършва ремонт и изграждане на тротоари и велосипедни алеи в районите "Люлин" и "Младост".

Изпълнението на изискванията на Закона за защита на животните в Столичната община ще бъде финансирано с 1,5 млн. лева при преизпълнение на сборния бюджет, а за кандидатстване по европейски проекти при същото условие ще бъдат осигурени до 1 млн. лева.

Столичният общински съвет прие от средствата по извънбюджетната сметка на Столичния общински приватизационен фонд 10 млн. лв. да бъдат насочени за изграждането на нови детски градини.

Бюджетът, заедно с променената наредба за местни данъци и такси, ще бъдат публикувани на 10 март в интернет и в няколко национални ежедневника.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още