IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 11% повече жалби са постъпили в ДКЕВР през 2007 г.

Грешки при отчитане на електромерите и неточно съставяне на фактурите са най-честите оплаквания на потребителите

11:48 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
С 11% повече жалби са постъпили в ДКЕВР през 2007 г.
Общо 1795 жалби са подадени в деловодството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през изминалата година, което е с 10,7 на сто повече от 2006 г., се казва в отчета на комисията за дейността й през изминалата година.
 
От постъпилите оплаквания 459 се отнасят към сектор Електроенергетика, 1086 – към Топлоенергетика, 11 - към Газоснабдяване, и 235 - към ВиК услугите.

38% от подадените жалби в сектор Електроенергетика са свързани с грешки в отчитането на електромерите и неточно изготвяне на фактурите, 35% от тях се отнасят до некачествено снабдяване с ток. Общо 7897 са оплакванията за некоректни сметки за топлинна енергия, некачествени услуги и висок процент сградна инсталация. Най-малък е броят на жалбите в сектор Газоснабдяване – 7 броя. Те попадат в категория “грешки в сметките и отчитането” и отказ от присъединяване на потребители към газопреносната мрежа.

27% от подадените оплаквания във ВиК сектора са свързани с отказ от присъединяване към мрежите на операторите, грешки при отчитане на водомерите и прекъсване на водоподаването без предварително уведомяване на потребителите.

За изминалата година във ВАС са заведени общо 52 дела срещу решенията на ДКЕВР в сектора Електроенергетика. От тях 39 са спечелени в полза на комисията на първа инстанция, 6 са спечелени на втора инстанция, по 4 се провеждат съдебни заседания, 2 са прекратени поради липса на правен интерес на жалбоподателите и по едно се води повторно дело на първа инстанция.

В сектор Газоснабдяване са водени 6 дела, в Топлоенергетика – 3. 6 са делата срещу решенията на комисията във водния сектор.

След пълната либерализация на пазара на електрическа енергия от 1 юли ДКЕВР издаде 18 лицензии за дейността “търговия с електрическа енергия”. За производство на електрическа и топлинна енергия комисията издаде 3 лицензии, а на 7 газоразпределителни дружества връчи лицензия за разпределение и обществено снабдяване с природен газ.

Въз основа на няколко проверки през миналата година в сектора Електроенергетика експерти на комисията констатираха като основни проблеми влошеното качество на подаваната от енергийните дружества електрическа енергия, неспазване на условията на издаваните лицензии, неточно съставени фактури и закръгляне на начислените суми за консумирания ток в ущърб на абонатите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още