IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Standard & poor's увеличи кредитния рейтинг на София

Натиск върху рейтинга оказват общинските дружества, които не могат да се издържат самостоятелно

15:59 | 05.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Standard & poor's увеличи кредитния рейтинг на София
Агенцията за кредитен рейтинг “Standard & poor's” повиши кредитния рейтинг на Столична община от ВВ+ (стабилна перспектива) на ВВ+ (положителна перспектива), става ясно от доклад на агенцията, публикуван на сайта на общината.

Рейтингът се ограничава от слабата институционална рамка на града, ниската гъвкавост по отношение на разходите и приходите и потенциалния натиск от дружествата, които не са в състояние да се издържат самостоятелно. Тези фактори обаче частично се смекчават от стратегическото разположение на София като административен, финансов и търговски център на България и високия икономически ръст, който води до растящи приходи и подобряващо се изпълнение на бюджета.

Въпреки че институционалната рамка на местната власт значително ограничава способността на София да увеличава приходите и да се възползва от бързо подобряващата се икономическа среда и продължава да ограничава надеждността на финансовото планиране, в доклада се изразява очакване реформата във взаимоотношенията между властите да повиши капацитета на местната власт независимо да увеличава приходите и потенциално да генерира по-високи приходи.

Промяната в перспективата отразява подобряващото се изпълнение на бюджета от 2006 г. насам след тригодишно влошаване.

В бъдеще необходимостта от увеличаване на заплатите и предоставянето на услуги ще доведат до ръст на оперативните разходи, а общината основно ще разчита на постоянно разширяваща се данъчна основа за консолидиране на оперативните си излишъци.

Планираното ускоряване на така необходимата инвестиционна инфраструктурна програма, особено за битовите отпадъци и транспорта, ще продължи да оказва натиск върху баланса след капиталови разходи. Като процент от общите приходи обаче той може временно да се влоши до високия дефицит от 10-12% през 2008-2010 поради силната подкрепа от ЕС и очакваното усвояване на солидна натрупана касова наличност.

Вследствие на това, въпреки възможното му повишаване, прекият дълг на общината би следвало да остане по-малко от 40% от оперативните приходи през 2007–2009 г. Дългите падежи и профили на амортизация би следвало да спомогнат за задържане на обслужването на дълга в краткосрочен план на по-малко от 6% от общите приходи.

Въпреки това затрудненото финансово състояние на някои общински дружества, особено извършващите транспортни и отоплителни услуги, може да доведе до по-високи разходи или дълг за предоставяне на услуги от съществена важност.

Положението на София, като столица на България и политически, финансов и културен център води до висок икономически растеж. В общината се произвеждат около 25% от БВП на страната и тя привлича почти 60% от преките чуждестранни инвестиции в България. Реалният ръст на БВП през 2006 г. се изчислява на 6% и би следвало да остане на ниво 6,0%-6,5% годишно през периода 2007-2009 г.

Безработицата в София е на ниво от 2,4 на сто при средно 9 на сто за страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още