IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Служителите на ЧЕЗ искат по-високи заплати, готови са за стачка*

Според работниците инвестициите във фирмата са много ниски и се купува предимно евтино оборудване

12:41 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Служителите на ЧЕЗ искат по-високи заплати, готови са за стачка*
Работниците в "ЧЕЗ-разпределение България" АД започват преговори с работодателите и се подготвят за стачка заради ниските заплати и липсата на инвестиции, съобщи Мирослав Митовски, председател на федерация "Енергетика" към КТ "Подкрепа", цитиран от БТА.

Средната заплата в предприятието е около 800 лв., но 90 на сто от работниците получават около 500 лв. брутна заплата, посочи той. Работниците искат увеличение с 25 на сто. Те смятат също, че инвестициите във фирмата са много ниски и мениджърите купуват предимно евтино оборудване, което увеличава загубите при пренос на електроенергия и може да доведе до аварии.

Според Митовски исканото увеличение няма да окаже влияние върху цената на тока, защото тези пари вече са калкулирани в цената на електроенергията. По думите му заплатите на работниците в другите две електроразпределителни дружества в страната са с 25-30 на сто по-високи - средно между 900 и 950 лв.

Мениджърите на дружеството искат да съкратят 400 инкасатори, 15 души от аварийните екипи и 70 души друг персонал. Според синдикатите, ако тези хора бъдат съкратени, токът може да спре и без стачка, защото много от съоръженията са в тежко състояние.

Ако не се споразумеем с мениджърите на дружеството, първите сгради, на които ще бъде спрян токът, са централите на ЧЕЗ в България, заяви Митовски. Той посочи, че болници, детски градини и други обществени сгради не са подложени на спиране.

През 2007 г. компанията ЧЕЗ-България е инвестирала в своята мрежа 60 млн. лв., а за тази година планира инвестиции от 30 млн. лв., които са крайно недостатъчни, смята Митовски.
По-късно през деня от ЧЕЗ съобщиха, че инвестициите на групата в електроразпределителната мрежа в Западна България през 2007 г. са възлезли на 96 млн. лв., а за 2008 г. са планирани инвестиции в размер на около 90 млн. лв.

През 2007 г. оперативната печалба на дружествата на ЧЕЗ в България е в размер на 75 млн. лв., или с 13 млн. лв. по-малко спрямо печалбата за 2006 г., се казва още в съобщението на дружеството. Продажбите на електроенергия на групата в България през миналата година възлизат на 8,31 милиарда Квтч, или с над 3% повече от 2006 г.

Миналата седмица от ЧЕЗ обявиха, че ще предложат на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличение на цените на електроенергията от 1 юли 2008 г. средно с 6,3%. От компанията аргументираха предложенията за увеличение на цените на тока с необходимостта от покриване на реалните разходи на компаниите и изпълнението на планираните инвестиции.
 
*Информацията е актуализирана към 14 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още