IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 март

08:20 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 март
Предлага се създаване на закон за инфраструктурни облигации
в. Дневник

Необходимо е създаване на закон за статута на инфраструктурни облигации по проекти с национално значение, в който да бъдат разписани условията, при които да се издават тези книжа. Това каза Валентина Динкова, директор на дирекция "Осигуряване" в Комисията за финансов надзор, по време на изложението "Банки Инвестиции Пари".

До 2015 г. пенсионните фондове ще генерират около 5 млрд. лв., натрупани от постъпления от вноски, които може да бъдат вложени в инфраструктурни проекти с национално значение, посочи Динкова. По думите й има два начина за инвестиране средствата на пенсионните фондове в такива проекти. Единият е чрез издаване на ценни книжа от дружеството, изграждащо съответния проект. Другият начин е чрез финансова институция, подкрепяща проекта. Обикновено това е банка за развитие в съответната страна. Практиката в другите страни показва, че рядко пенсионните фондове инвестират директно в акции на самото дружество, изграждащо проекта, обясни Валентина Динкова.

Безмитна бензиностанция финансирала МВР 17 години
в. Сега

МВР е получавало пари от безмитната търговия с горива в продължение на 17 години независимо от настойчивите критики на Европейската комисия и САЩ срещу този търговски режим като източник на корупция. Сметната палата разкри, че фирмата, която държи бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево, плащала на полицията процент от печалбата си. Безмитната търговия с горива у нас се държи от турския гражданин Фуат Гювен.

"Национална служба "Полиция", без да е имала юридическо основание, е събирала процент от печалбата на фирмата, която държи бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево, пише в доклад на одиторите, които са проверявали сметките на полицията за периода януари-септември 2007 г. Парите са постъпвали официално в тази служба на МВР. Преводи към полицията от безмитната търговия с гориво се извършват от 1992 г. до 2006 г. Основанието е заповед на тогавашния финансов министър Иван Костов, според която се дава лиценз за безмитна търговия с горива на фирма "Братя Василеви" и срещу това тя подобрява инфраструктурата на ГКПП и внася отчисление от печалбата си за държавата. Впоследствие бензиностанциите на "Братя Василеви" бяха купени от Фуат Гювен.

Туристически босове правят авиокомпания
в. Стандарт

Туристическите босове Ветко Арабаджиев и Николай Банев основаха първата родна авиокомпания за ВИП превози. Полет с "Бизнес Ер" може да се резервира само 3 дни преди пътуването. Възможните дестинации са до цяла Европа, Северна Африка и Близкия изток. Самолетите ще се наемат от хора с финансови възможности, които не искат да губят време с прекачвания по редовните линии. Имената на пътниците ще се пазят в тайна, за да не попречат на бизнес начинанията им и да е защитен личният им живот.

Вписването на финансовите отчети ще се отложи
в. Дневник

Министерството на правосъдието подготвя поправки в Закона за счетоводството, с които да се избегне срив на търговския регистър заради обявяването на годишните финансови отчети, съобщи министър Миглена Тачева.

За опасността от блокиране на регистъра алармираха преди време от Агенцията по вписванията. Проблемът произтича от задължението на фирмите до 30 юни да публикуват годишния си финансов отчет и доклада за дейността, приети от общото събрание на съдружниците или акционерите. Това става чрез заявяване и представяне за обявяването им в търговския регистър. По закон обаче заявяване на обстоятелство от фирмата води до нейната пререгистрация. Така, въпреки че пререгистрацията на търговците трябва да приключи до края на 2010 г., всичките над 1.2 млн. фирми трябваше да се впишат наново до 30 юни 2008 г. По всяка вероятност с промяната отчетите ще се оповестяват на сайта на агенцията, но без да се вписват.

Забавено плащане проваля общински екологични проекти
в. Новинар

Финансирането на екологични проекти на общините от Предприятието за управление на дейността по опазване на околната среда (ПУДООС) много често се бави. Някои кметства чакат с близо година, за да получат пари за реализиране на проектите си, оплакаха се общини. Проблемът е, че за да кандидатстват пред ПУДООС, кметствата трябва да са сключили предварително договори с изпълнители и при забавяне на средствата, проектите се провалят. Запознати обясниха, че именно това е една от причините Сметната палата да поиска от парламента разрешение да провери дейността на предприятието. ПУДООС финансира общините при изграждането на особено важни обекти с голяма парична стойност - пречиствателни станции, водопроводи.

Софийските данъци може да са незаконни
в. Дневник

Размерите на местните данъци в София за 2008 г. може да се окажат незаконни. Причината е, че Столичният общински съвет (СОС) не е спазил задължителния срок за определянето им, предвиден в Закона за местните данъци и такси - 29 февруари.

В четвъртък на 28 февруари общинарите обсъдиха наредбата за новите данъци в столицата и приеха, че в нея ще залегнат всички предложения на опозицията, които обаче не бяха оформени като конкретни текстове. Никой от общинските съветници, попитани в понеделник, обаче не може да каже със сигурност дали във въпросния документ формулировките вече са прецизирани. Общинарите не знаеха и дали наредбата е подписана от председателя на СОС Андрей Иванов, което е изрично условие за правното й съществуване. От пресслужбата на общинския съвет заявиха, че наредбата била подписана. Документът обаче не е обявен никъде, въпреки че във вторник е първият ден, в който могат да се плащат местни данъци. Съветници обясниха, че столичният парламент е "спрял часовника" при работата си по новите данъци и бюджета на София и по този ще продължи на заседанието следващия четвъртък.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още