IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за трети март

09:28 | 03.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за трети март

Закон спира инвестиция на “Тотал” в България
в. Монитор

Френската компания "Тотал" иска да прави автоматични колонки за зареждане с течни горива с магнитни карти у нас. Пречки в българския Закон за ДДС обаче вероятно ще провалят инвестицията, научи "Монитор".
При зареждане на горива от колонките плащането няма да става на каса, а чрез специални магнитни карти. Потенциалните клиенти са предимно фирмите за превози. Системата дава възможност да се отчитат борсовите цени на петрола, а оттам и на горивата.
Преди около месец представители на компанията посетили Министерството на финансите. За да стане инвестицията възможна у нас те поискали да се промени Закона за ДДС, който изисква издаване на фактура в 5-дневен срок след зареждането. Системата на "Тотал", която действа в цяла Европа, обаче предвижда издаване на фактура два пъти месечно.
Поискал съм Националната агенция за приходите да направи оценка на последствията, ако законът бъде променен, коментира пред "Монитор" заместник-министърът на финансите Кирил Желев. Той обаче бе категоричен, че законодателството няма да се прекроява заради една фирма. Според него засега инвестицията на френската компания няма да бъде осъществена.
"Тотал" е четвъртата по големина публична компания за петрол и газ, става ясно от сайта й. Тя оперира в над 130 страни и има 95 000 служители. За 2006 г. тя е извършила продажби за 153.8 млрд. евро.

Вносители декларират дънки на 50 стотинки, по документи фирмите вкарвали панталони от изкуствен плат
в. Монитор

Дънки, които се продават на пазара у нас по 30-40 лева, са били декларирани пред митниците за жълти стотинки. Контейнерите със стоката са влизали в края на миналата година в страната, а фирмите вносители са обявявали, че внасят панталони от изкуствен плат. По тази схема един чифт дънки е бил деклариран между 50 стотинки и един лев, а държавата е претърпяла огромни загуби, научи "Монитор" от свои източници. Веднъж влязла у нас, стоката се е продавала свободно по пазарите на значително по-високи цени. За проблемите с китайския внос потвърди пред "Монитор" говорителката на РМД-София Станиела Бедринова.
"Най-трудно е доказването на цената, на която е купена стоката. Това е основният проблем. Дори митничарят да се усъмни в дадена фактура, много трудно е да се докаже, че тя не е истинска", коментира Бедринова пред "Монитор". Причината е, че и да пратят запитване до китайските фирми за цената, на която са продали стоката на българския вносител, не се получават отговори от китайска страна и е почти невъзможно фактурата да се провери, допълни Сталиена Бедринова.
По същата схема у нас влизат обувки, дрехи и стоките в магазините "Всичко за лев". Обикновено обувките от Китай се обмитяват между 2 и 6 лева, като това става на митница Аерогара - София, Суходол, Горубляне.

Скопие се гаври с наш паметник
в. Стандарт

Македония пак посегна на българска светиня. В навечерието на националния ни празник 3 март вандали оскверниха паметника на Тодор Александров във Велес. Мародерите събориха бюста на легендарния водач на ВМРО, а в нощта срещу неделя го заляха с черна боя. Бюстът е издигнат в двора на семейната къща на Драги Каргов, който възстанови паметника за една нощ. Два автобуса войводи, начело с лидера им Красимир Каракачанов, почетоха вчера делото на революционера. Минути по-късно обаче кметът на Велес Аце Коцевски се закани, че ще изравни паметника със земята. "Ще го съдим до дупка в Страсбург", заяви в отговор Каракачанов.
Каргов е системно тормозен от македонската полиция, тайни служби и кмет. Той очаква намесата на президента Георги Първанов и на премиера Сергей Станишев да озаптят македонските власти, каза пред "Стандарт" проф. Божидар Димитров.

Канада наказа с визи нас и Румъния
в. Стандарт
Канада махна визите за целия ЕС, с изключение на България и Румъния. Министърът по въпросите на гражданството и имиграцията Даян Финли обяви вчера, че гражданите на Полша, Словакия, Литва и Унгария вече няма да бъдат длъжни да кандидатстват за визи за временен престой, когато посещават страната. Тя допълни, че канадското правителство е за свободно и безопасно движение на хората между Канада и Европейския съюз. Финли обаче подчерта, че визите за пътуване до Канада остават само за гражданите на България и Румъния. Нейното министерство обещавало да работи в сътрудничество със София и Букурещ, за да отпадне визовият режим за всички държави от съюза. Канадски официални лица щели да направят посещения в България и Румъния, които да помогнат при решаване на въпроса кога да бъдат отменени визите за двете страни.

Половината ни ракии от домашни казани
в. Стандарт

Между 30 и 50% от ракиите в страната са произведени в сивия сектор. Това съобщи председателят на Националната лозаро-винарска камара доц. Пламен Моллов. Не става въпрос само за ментета, а за производството в така наречените селски ракиджийници, уточни той. Моллов бе категоричен, че камарата ще търси начини да спре нелегалното производство. При виното само около 10% от произведеното количество е от сивия сектор. По официални данни през 2007 г. у нас са регистрирани 270 производители на вино. Произведени са около 200 млн. л вино и 50 хил. л ракия, каза още Моллов. От виното около 30% остават в страната, а останалото се изнася. През 2007 г. близо 35 млн. л са отишли в Европейския съюз, 81 млн. л - в държави извън него. Две трети от общия експорт се падат на Русия, където българските вина вече имат най-голям пазарен дял - 25 на сто. Целта ни е да разширим присъствието на качествени български вина в ЕС и да увеличим износа на нови пазари, заяви Моллов. Пазарни ниши се търсят в Азия - основно Китай, Корея и Япония, в бившите републики от СССР.
Моллов даде старт вчера на традиционните дегустации, предшестващи всяка година най-голямото изложение - "Винария". Специален софтуер ще пази строгата тайна на резултатите от националните дегустации, съобщи при старта на битката за Златните ритони главният секретар на Националната лозаро-винарска камара Лилия Стоилова. Електронната система е направена така, че никой от дегустаторите няма възможност да разбере какви оценки са дали колегите му за отделните вина и ракии. Достъпът на всеки е с личен код и така дори председателите на журито не могат да надзъртат в личните файлове на дегустаторите, обясни още Стоилова. Отделно всяка от напитките също е кодирана.

Мезонет стигна 1.2 млн. евро
в. Новинар

Луксозен апартамент във Варна с площ 553.35 кв. м се продава за рекордните 1.2 млн. евро. Жилището, обявено от компанията за недвижимости Eurosilex за най-скъпия апартамент в България, се простира на 2 етажа и има обширна тераса. Имотът се продава необзаведен и се намира близо до центъра на морската столица.
Тази година най-голямо повишение ще имат цените на луксозните жилища, съобщи пред Би Ти Ви вчера шефът на сдружението "Недвижими имоти" Лъчезар Искров. Обикновените двустайни жилища в София могат да стигнат 1200-1300 евро/ кв. м. Хората не трябва да се притесняват да купуват жилище на зелено, каза още Искров.

Държавните университети търсят повече студенти, Свободните места за първокурсници във вузовете се увеличават средно с 15%
в. Новинар

Големите държавни университети планират да увеличат приема на първокурсници с 10-20%, показа проверка на "Сега". Очакванията на вузовете са, че с увеличението на студентите всяка година след 4 години ще запълнят капацитета си за обучение. Миналата година приемът бе увеличен с 10 000 бройки и трябваше да бъдат приети общо 52 013 студенти, но част от университетите не успяха да запълнят местата.
УНСС е заявил прием, който е с 15% повече от м.г. Пред просветното министерство са заявени 4025 бройки. От тях първокурсниците в бакалавърската степен са 3425. Желаещите да учат право ще се конкурират за 150 места. 600 са свободните бройки за магистърските програми. Засега университетът не планира увеличение на таксите за кандидатстване - 50 лв. е за първи изпит, 20 лв. за всеки следващ.
С 20% се очаква да е увеличението на приема в Техническия университет в София, съобщи ректорът проф. Камен Веселинов. Броят на бакалаврите е 2413 за редовно обучение, а местата за магистри с 5-годишен срок на обучение са 55. ТУ е заявил 611 студенти да се обучават в магистърските програми. М.г. най-големият технически ВУЗ получи право да обучава общо 3398 студенти, а тази година вероятно ще надхвърлят 4000.

Дмитрий Медведев очаквано спечели изборите в Русия
в. Дневник

Кандидатът за президент на Русия Дмитрий Медведев е победител в днешния вот с огромна преднина пред своите съперници, показват първите данни от екзит половете.
По данни на ВЦИОМ, цитирани от Ройтерс, Медведев е събрал 69,6 % от гласовете на избирателите. Далеч за него на второ място остава комунистът Генади Зюганов с 17,2 на сто.
Избирателната активност най-вероятно ще достигне 70 процента, предава агенцията. Според очакванията тя ще надхвърли с няколко процента тази от парламентарните избори от преди два месеца, на които партията на Путин "Единна Русия" спечели мнозинство.

"Джип" с разход 2.1 на сто ще видим в Женева
в. Дневник

Концептуалната разработка на "Джип", носеща името "Ренегат" концепт, ще направи своя европейски дебют на отварящото врати на 6 март автомобилно изложение в Женева. Спортният двуместен модел е конструиран от еко материали, а задвижването е 4Х4.
"Джип Ренегат" използва за гориво складирано в литиево-йонни батерии електричество и три-цилиндров дизелов мотор с работен обем 1.5 литра.
Само на ток колата може да измине 65 километра, а ползвайки и нормалния двигател още близо десет пъти по толкова.
Благодарение на ниското тегло на "Ренегат" концепт и използването на отделената при спиране енергия за зареждане на акумулаторите, автомобилът има разход на гориво 2.14 литра на 100 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още