IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на олиото скочи с 12 на сто от сряда, хлябът ни най-евтин в Европа

14:05 | 01.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на олиото скочи с 12 на сто от сряда, хлябът ни най-евтин в Европа

Цената на олиото се е повишила с 12 процента за периода от 27 до 29 февруари, съобщиха от ръководството на Пловдивската стокова борса. Причината за повишението е вдигането на цената на маслодайния слънчоглед, който е суровина за производството на олио. Тя се е повишила със 7 процента.

Актуалните котировки "продава" за различните марки са в границите 2,86 - 2,90 лева на литър, без ДДС, което е с около 30 - 32 стотинки на литър повече от предходната седмица.

Същевременно обаче според министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил хлябът в България "е най-евтиният в Европа", стана ясно от интервю на министъра за Дарик радио. Това се дължало на международната конюнктура, производството на хляб у нас и много конкурентния отрасъл в страната.

Министърът е категоричен, че пшеницата ще стигне за осигуряване на хлебопроизводството до новата реколта, независимо, че през 2007 г. е прибрано по-малко жито - 2,400 млн. тона. „В момента засетите с пшеница площи в България са 10 милиона декара и състоянието им е значително по-добро от това през същия период на миналата година“, подчерта Кабил.



Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още