IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 март

08:58 | 01.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 март
Нова схема за източване на “Кремиковци”
в. Новинар

Ръководството на металургичния комбинат “Кремиковци” е платило 13,480 милиона евро на компанията “Глобал Стийл”, собственост на шефа на завода Прамод Митал. Това стана ясно вчера от думите на икономическия министър Петър Димитров по време на редовния парламентарен контрол.

Сумата е дадена като възнаграждения, свързани с договори за управление и техническа помощ до април 2006 година. Това означава, че средства от комбината са прехвърляни на компанията на индийския бизнесмен в продължение на една година.
Министър Димитров припомни, че всичките акции на Митал в комбината са блокирани, както и 4200 декара земя около рудника. По думите на министъра турска компания също проявява интерес да купи комбината, но не уточни коя е тя. С това желаещите да станат собственици на предприятието стават 5.

Русенци се разделиха за децата от Могилино
в. Новинар

Въпреки многобройните протести в русенския квартал "Средна кула" там ще бъдат изградени къщи за децата от Могилино, стана ясно вчера. Община Русе стои на позицията си, че защитените домове за тези деца трябва да се строят на избрания терен в квартала, категоричен е кметът на града Божидар Йотов. От сряда в града започна подписка против настаняването на сираците в защитените жилища. Повечето хора не искат децата с увреждания да са в квартала, за да не стряскат живеещите. Русенци обаче събират подписи и в подкрепа на решението на кмета.

Държавата иска участие в златната мина "Челопеч"
в. Дневик

Държавата ще иска да придобие участие в златната мина "Челопеч", чийто концесионер е канадската компания "Дънди прешъс металс" и увеличение на концесионното възнаграждение на 10%, ако разреши подписването на ново споразумение за концесията и повишение на добива. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в отговор на депутатски въпрос. Той обясни, че в момента се преговоря по тези два въпроса, но не отговори за какъв процент на собственост става дума.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бе против ренационализацията. Идеята за участието на държавата в златната концесия и дивидентът, който получава тя да отива за екологични проекти бе лансирана от министъра на екологията Джевдет Чакъров. Изявлението на Димитров може да се тълкува като промяна в позицията на икономическото министерство. Добрият вариант е част от годишните приходи или цялата сума да се насочват към т.н. "Сребърен фонд" за повишаване на пенсиите, а друга част към фонд "Интелект" за образование на децата, обясни Димитров.

Той обаче не уточни как ще стане държавното участие и с какъв процент като обясни, че в момента се правят разчети. Ако се стигне до споразумение с канадската компания за увеличение на концесионното възнаграждение, ще бъде подписан нов концесионен договор с "Дънди" заради предложението на компанията за разширяване на мината и увеличение на добива. В момента в договора с концесионера е записано, че до 2010 г той ще плаща на хазната 0.75 на сто от съдържанието на метал в добитата руда. Първоначално таксата е била 1.75 процента, но е била променена заради влошената конюнктура на пазара на злато. Сега обаче трендът е обърнат и благородният метал бележи рекордни цени.

Обсъждат се четири варианта за продажбата на Булгартабак
в. Дневик

В приватизацията на "Булгартабак холдинг" интересите на работниците ще бъдат защитени, заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА.

Във ведомството се обсъждат четири варианта за продажба на холдинга. В първия вариант, предложен от мениджмънта на холдинга, се иска незабавно затваряне на цигарените фабрики в Стара Загора и Пловдив, защото те трупат дългове, съсредоточаване на производството в другите две фабрики - София и Благоевград.

Предлага се хората от двете, предложени за затваряне предприятия, да получат обезщетение, като за всяка година трудов стаж те да вземат по една и половина заплата. Тоест, за 20 годишна работа човек ще вземе 30 заплати, обясни министърът.

Вариантите включват продажба на фабриките през Фондовата борса - само за двете затворени или едновременно на четирите, с или без лицензи за производство и за марки цигари.

МО предлага 430 стипендии за преподаватели и студенти
в. Дневик

България ще отпусне 430 месечни стипендии за студенти и преподаватели от страните-участнички в Централноевропейската програма за университетски обмен (CEEPUS) за академичната 2008/2009 г.

Това съобщи на пресконференция министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на 14-тата конференция на Комитета на министрите на страните-участнички в програмата CEEPUS, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че реципрочни на тези месечни стипендии ще получат и български студенти, и преподаватели в университети от програмата.

През настоящата година България е председател на програмата CEEPUS. Във форума в София участват министри, както и висши представители на образованието и науката от страните, членуващи в програмата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още