IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ и EVN искат увеличение на цената на тока за бита с между 9 и 12,5%

От двете компании се аргументират с изпълнението на планираните инвестиции

17:22 | 28.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ и EVN искат увеличение на цената на тока за бита с между 9 и 12,5%
ЧЕЗ България (снабдяващо с електричество София, София-област и Плевен) ще предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличение на цените на електроенергията от 1 юли 2008 г. средно с 6,3% (общо цена за снабдяване и за разпределение), съобщиха от дружеството.

Предложеното средно увеличение за отделните групи потребители е 9% за битови потребители, 6,2% за фирми ниско напрежение и 1,1% за стопански потребители средно напрежение. От ЧЕЗ поясняват, че в увеличението е отчетена и инфлацията за последната година. Компанията ще внесе предложенията си за одобрение в ДКЕВР до края на март.

От ЧЕЗ аргументират предложенията за увеличение на цените на електроенергията с необходимостта от покриване на реалните разходи на компаниите и изпълнението на планираните инвестиции.

Същевременно от EVN България (снабдяващо с електроенергия областите Пловдив и Стара Загора) също обявиха, че ще внесат в ДКЕВР своите намерения за нова тарифна структура и цени на електроенергията за новия регулаторен период от 1 юли тази година. Те предвиждат средно повишение на цените на електроенергията от 11,3%. Средното увеличение на цената на електроенергията за битови клиенти е 12,5%.

Според ръководството на EVN, ако предложението им бъде одобрено от ДКЕВР, това ще даде възможност на дружеството да изпълни своите цели, насочени към повишаване на качеството на предоставяната от него услуга, а именно повишаване на сигурността на електроснабдяването и капацитета на съоръженията; въвеждане на електронни системи за отчитане на електромерните устройства и др.

ЕVN България предлага нова тарифна структура на услугата разпределение, чрез която разделя досега действащите цени за „разпределение на средно напрежение” и „разпределение на ниско напрежение” на „цена за достъп до разпределителната мрежа”, „цена за пренос на средно напрежение” и „цена за пренос на ниско напрежение”. При новата система на заплащане, например, клиентите, които имат свои електропроводи до подстанции ще заплащат чрез цената за достъп само тези разходи, които сами са предизвикали.

По изчисления на ЧЕЗ и ЕVN при месечна консумация от около 220 киловатчаса, увеличението на сметките на абонатите ще бъде около 2,5-3 лв.

Наскоро министърът на икономиката и енергетиката изказа мнение, че електроразпределителните дружества в страната не инвестират достатъчно в електропреносната мрежа в страната и това е основната причина за честите прекъсвания на тока при неблагоприятни климатични условия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още