IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подобрената оферта за 70 на сто от БМФ е на стойност 1,2 млрд. лв.

Беше направена и допълнителна оферта за 100 процента от капитала на БМФ на стойност 1,4 млрд. лв.

14:50 | 28.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Подобрената оферта за 70 на сто от БМФ е на стойност 1,2 млрд. лв.
Фирмата Кей Джи Маритайм Шипинг предлага в окончателната си оферта за покупка на 70 на сто от капитала на Български морски флот (БМФ) 1 219 980 000 лв. В тази сума се включват цената и инвестициите, като цената е 440,1 млн. лв.

Беше направена и допълнителна оферта за 100 процента от капитала на БМФ на стойност 1 408 594 286 лв., като цената възлиза на 628 714 286 лв.

Инвестициите, които фирмата предлага да направи за 10-годишен период, са 779,880 млн. лв., като размерът им е един и същ и за двете оферти.

Държавата, която поне за 5-годишен период ще притежава 30 на сто от капитала на дружеството, няма никакъв ангажимент към инвестиционната програма.
 
Фирмата е поела и ангажимента да направи само малки съкращения в средносписъчния плавателен състав, възлизащи на около 400 човека. Към момента плавателният състав е около 2850 души. Поет е и ангажимент за 10-годишен период средногодишното увеличение на заплатите в БМФ да бъде 15 на сто.

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов поясни, че първоначалната оферта на Кей Джи за 70 на сто от капитала на БМФ е била с около 100 млн. лв. по-ниска. Според предварителните разчети на АП цена от около 600 млн. лв. за дружеството към момента е добра, като се има предвид и финансовата криза в световен мащаб.
 
Кей Джи Маритайм Шипинг е единственият участник, допуснат в конкурса за приватизация на БМФ, и подаде предварителна оферта през ноември миналата година.
 
Николов припомни, че след 5-годишен период, според стратегията за приватизация на БМФ, държавата ще предложи за изкупуване на Кей Джи останалите 30 на сто от капитала, при условие че се изпълнява стриктно инвестиционната програма и другите изисквания на приватизационния договор.

Цената, на която ще бъдат продадени тези 30 на сто, трябва да бъде такава, че като цяло минималната сума за продажбата на БМФ да е предложената в момента за 100 процента от капитала, поясни за Investor.bg Николов.

До две седмици АП ще прегледа обстойно дали окончателната оферта отговаря на техническите и други изисквания и ако се налага ще бъдат поискани уточнения от страна на фирмата, след което офертата ще бъде предадена на Министерски съвет, който ще вземе окончателното решение за приватизацията, уточни Николов.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още