IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италианци искат да произвеждат ток от сметището в Карлово

Въпреки че капацитетът на сметището е малък, инсталация за улавянето на метана и за производство на ток може да се постави

09:38 | 28.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Италианци искат да произвеждат ток от сметището в Карлово
Италиански технологии в областта на сметосъбирането, обработката на отпадъци и производството на електроенергия от метан, отделян при безкислородното разлагане на боклук, могат да се приложат в Карлово, ако общината и италианската група Бриньоли се споразумеят за съвместни действия, съобщи кметът на общината Найден Найденов.

Бриньоли от години работи в сферата на експлоатацията и рекултивацията на изчерпани сметища и прилага водещи технологии в тази област, обясни кметът.

Съвместната дейност може да се развива по посока на изграждането на нова санитарна зона на карловското сметище около Стара река, рекултивация на вече запълнената първа клетка и на почти запълнената втора клетка на депото за твърди битови отпадъци, изграждане на малка фотоволтаична централа върху рекултивираните клетки и производството на електроенергия.

Въпреки че капацитетът на сметището е около 300 хил. куб. м, което е малко в сравнение с някои италиански, които събират 2-3 млн. куб. м, инсталация за улавянето на метана и за производство на електроенергия може да се постави. Тя се изгражда индивидуално според капацитета на депото, уточни кметът.

Група Бриньоли разполага със съответните технологии, техника и свободен капитал за това. Ако се договорим, ще предложа на ОбС сътрудничество между общината и италианската фирма, като допълнително се уточни под каква форма. При всички положения интересите на общината ще бъдат защитени”, допълни кметът. След десетина дни представители на група Бриньоли ще бъдат на посещение в Карлово, за да се уточнят взаимните ангажименти.

В Карловско в бъдеще може да се построи и първият завод за производство на елементи за фотоволтаични централи в България. Базата вероятно ще бъде в гр. Баня, уточни Найденов.

Вчера хора от италианско-българската фирма “Тесмек” посетиха курортното селище, за да се срещнат с представители на общината и местния бизнес. Те преговаряха за създаване на съвместно дружество или за отдаване под наем на халета за изграждането на завод за сглобяване на строителна техника и производство на част от елементите за тези машини. Надяваме се до няколко месеца да започне изграждането на цеховете, подчерта кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още