IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставаме със създаването на електроенергийна борса

Форуърдни и фючърсни сделки с време на доставка от седмица до няколко месеца, дори до 2-3 години, биха могли да се сключват на ССБ

18:28 | 27.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изоставаме със създаването на електроенергийна борса

Електроенергийна борса е необходима, но страната ни изостава със създаването й, беше общото мнение на лицензираните търговци на електричество, на Софийската стокова борса и на Комисията по стоковите борси и тържищата, изразено по време на енергийна конференция в София.

По думите на председателя на Комисията по стоковите борси и тържищата Христо Миленков, ако се приеме вариантът за създаването на самостоятелна електроенергийна борса, за организирането й ще е необходима поне година, като основните й елементи са търговска платформа и клирингова къща. Освен това още не е изяснен и въпросът за акционерното участие в такава борса, т.е. кой ще има право да е акционер и с какъв процент.

Към момента не е ясно и какво ще е количеството на търгуваната електроенергия, тъй като на такива борси се търгуват само свободните количества електричество. Международният опит показва, че може да се търгува между няколко процента до 20-30% от произвежданата електроенергия в дадена страна или регион.

Борсата може да бъде организирана на регионален принцип или да бъде национална, като повечето представители на бранша към момента предпочитат втория вариант. Беше даден пример с успешно функциониращата електроенергийна борса в Лайпциг, която обслужва Германия и Швейцария и където се извършват както краткосрочни, така и фючърсни сделки с електроенергия, а също и търговия с квоти на вредни емисии. Но страни като Италия, Франция, Румъния имат национални електроенергийни борси.

Вариантът за по-скорошно създаване на електроенергийна борса е предложението на ръководството на Софийската стокова борса, което предвижда на спот пазара на електроенергия да се сключват основно сделки от един час до един ден преди реалната доставка. Водеща роля при организацията на този вид пазар би трябвало да има електроенергийният системен оператор. Този пазар ще формира т. нар. „единна спот цена“, валидна за всички сделки за дадения кратък период (всеки един час), която ще служи и за ориентир при двустранни договори.

От друга страна, форуърдни и фючърсни сделки с време на доставка от седмица до няколко месеца, дори до 2-3 години, биха могли да се сключват на ССБ. Това би дало на пазарните участници възможност за хеджиране на производството и потреблението на ток, а фючърсната цена на електроенергията може да служи и като ориентир за бъдещи периоди.

Беше отчетено, че средната цена на свободно търгуваната електроенергия у нас за 2007 г. е била 73,9 лв. за мегаватчас, като се е движила в рамките от 66 лв. до 90 лв. за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още