IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Губим търпение по изпълнението на плановете за водата в София

За да има пари по ИСПА, трябва да се реализират инвестиционните планове, а за това пък е нужно повишаване на цената на водата

12:10 | 27.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Губим търпение по изпълнението на плановете за водата в София
Ако до 1 май Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не се произнесе по инвестиционния план и новата тарифа на "Софийска вода", ще спрем проекта по програма ИСПА за изграждането на канализация в София, заяви на пресконференция Карстен Расмусен от Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК, цитиран от БТА.
 
 
След проверка на концесионния договор между "Софийска вода" и Столичната община от външни експерти той е бил оценен като добър, обясни Расмусен. Парите по ИСПА - 58 млн. евро, са осигурени от ЕК при наличието на концесионен договор между общината и "Софийска вода", продължи той.

Той посочи, че малкото инвестиции от акционера в "Софийска вода" "Юнайтед Ютилитис" до момента са поради ниската тарифа за вода и канал на дружеството и неприетия инвестиционен план от ДКЕВР. "За да се осъществят инвестициите, тарифата трябва да стане 1,20 лева, а не както досегашните 0,85 лева", заяви Расмусен.

Чрез Второто допълнително споразумение към концесионния договор на "Софийска вода" ще бъдат осигурени сто милиона евро инвестиции от тях, добави той. Дали сме сигнал до Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите, ДКЕВР до 1 май да има ново споразумение, нова тарифа за тази и нова тарифа за следващата година, каза Расмусен. "Становището на Европейската комисия ще бъде водено само от интереса на софиянци. Губим търпение по изпълнението на предварителните условия на проекта", посочи той.

При неизпълнението на този проект България ще бъде наказана два пъти - първо, като не получи 58-те млн. евро по ИСПА, а второ - за неизпълнението на изискванията за качеството на питейната вода, което трябва да бъде постигнато до 2010 година по изискванията на ЕС, заяви Реналдо Мандментс, началник на отдел в генерална дирекция "Регионална политика".

Представителите на Генерална дирекция "Регионална политика" са посетили две от площадките, посочени в Стратегията за управление на отпадъци в Столичната община. Според Расмусен те са подходящи за изграждането на инсталации по преработването на твърди битови отпадъци. Той изрази задоволство от скоростта, с която се работи по стратегията от Столичната община.

Два са вариантите за преработване на твърди битови отпадъци, които са определени като подходящи за София. Единият е механично-биологичният начин за третирането на отпадъците с последващо депониране. При него отпадъците ще бъдат преработвани до алтернативно гориво за циментови заводи и топлоцентрали. Другият е термичното третиране на отпадъците, който се използва и в други страни на ЕС и отговаря на всички стандарти.

Министерството на околната среда и водите и Столичната община ще трябва да изберат единия от тях, каза Расмусен. Според него решението ще бъде обвързано и с възможностите на общината. "Нормални са критиките на хората и на неправителствените организации. Това показва, че живеем в свободна страна. Разчитаме на конструктивен диалог по въпросите за третирането на отпадъци", заяви Расмусен. Той заяви, че процесът по изпълнението на проекта за изграждането на завод за отпадъци ще бъде ускорен.

Заместник-кметът по околна среда Мария Бояджийска поясни, че по проекта за изграждане на канализация с пари от ИСПА има 99 отчуждителни процедури, по-голямата част от които са в "Орландовци", но цялостното им завършване не е пречка за началото на строителството на канализация, поради това, че тя ще се изгражда на етапи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още