IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От 1 март възстановяват износа на ток

Износът на електрическа енергия бе преустановен на 14 януари 2008 г. поради ниските температури

15:35 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
От 1 март възстановяват износа на ток
От 1 март ще бъде възстановен износът на електроенергия от България, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ).

В писмо до министър Петър Димитров от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) съобщават, че в резултат на непрекъснатия анализ и контрол на електроенергийния баланс на страната и постъпващата информация за наличните енергоресурси в кондензационните термични централи, метеорологическите прогнози, прогнозите на товара и съгласуваната ремонтна програма на генериращите мощности от 1 март 2008 г. въведеното прекратяване на сделките за износ може да бъде възстановено.

Износът на електрическа енергия, произведена в страната, бе преустановен със заповед на министъра на 14 януари 2008 г. поради ниските температури през този период и опасения за недостатъчно осигуряване на вътрешния електроенергиен баланс.

С тази заповед на Енергийния системен оператор бяха дадени правомощия до 31 март 2008 г. по своя преценка да ограничава при необходимост износа на ток. Според писмото на Иван Айолов, изпълнителен директор на ЕСО, в момента възможностите са достатъчни за осигуряване на електроенергийния баланс на страната.

Според МИЕ няма пречки за възстановяване на износа на ток и ЕСО трябва да предприеме действия за уведомяване на търговските участници, които могат да бъдат страни по сделки за износ на електрическа енергия.

Възможностите за износ към други държави се очаква да бъдат около 300-400 мегавата, което съответства на съгласуваните междусистемни преносни способности със съседните оператори за март 2008 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още