IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 30 април се подава информация за доходи от спестявания на граждани на ЕС

България е задължена да осъществява автоматичен обмен на информация по отношение на всички държави-членки относно доходите от спестявания от източник в страната

14:27 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
До 30 април се подава информация за доходи от спестявания на граждани на ЕС
До 30 април банките и инвестиционните посредници трябва да предоставят в Националната агенция за приходите (НАП) информация за доходите от спестявания на гражданите от ЕС, реализирани в България, съобщиха от агенцията.

Това задължение произтича от Директива 2003/48/ЕС на Европейския съюз, транспонирана във вътрешното законодателство на България (с разпоредбите на чл. 143м до чл. 143у от ДОПК). Договорени са и споразумения с десет зависими и асоциирани територии на Великобритания и Холандия и пет други държави, които са извън фискалната територия на ЕС, но са потвърдили, че ще прилагат предвидените в Директивата механизми.

България е задължена да осъществява автоматичен обмен на информация по отношение на всички държави-членки относно доходите от спестявания от източник в страната. Основата цел на Директивата е да се гарантира, че физическите лица, които получават доходи от спестявания от друга държава-членка, ще бъдат облагани с данък в държавата, на която са местни лица.

Първото предоставяне на информация за доходите от спестявания от агент-платците и първият обмен между приходните администрации на държавите членки трябва да стане до 30 април 2008 г., съответно до 30 юни 2008 г. - за доходите, изплатени през 2007 г.

Съгласно Директивата агент-платец е всеки местен стопански субект, който изплаща пряко или като посредник доход от спестявания (лихви) на физически лица с постоянен адрес в някоя от изброените държави или територии. Най-често това са банките и инвестиционните посредници, но кръгът на лицата, които могат да бъдат агент-платци, на практика е неограничен. Предоставяната информация съдържа данни за самоличността на притежателя на доходите, номера на банковата му сметка и размера на изплатените доходи от спестявания.

Агент-платците могат да предоставят информацията по електронен път, подписана с електронен подпис, както и на хартиен носител, в случаите когато притежателите на доходи от спестявания са малък брой.

В интернет страницата на НАП е публикувано Ръководство с практическа насоченост, като целта му е да осигури помощ при дефинирането, изясняването и спазването на законовите изисквания, регламентирани в ДОПК, както и техническа спецификация, в която са заложени параметрите на информацията.

Формулярите на хартиен носител се подават в Централното управление на НАП от агент-платците или изрично упълномощени от тях лица. Те трябва да бъдат попълнени на компютър, като за всички реквизити трябва да е посочена максимално точна и изчерпателна информация.

В Централното управление на НАП ще бъдат издавани и четири удостоверения във връзка с Директивата - удостоверение за освобождаване от данък при източника, удостоверение за третиране на неперсонифицирано дружество като подлежащо на облагане с корпоративен данък, удостоверение за приравняване на неперсонифицирано дружество като колективна инвестиционна схема, удостоверение за местно лице за целите на прилагането на Директивата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още