IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин: Производственият капацитет се използва над 90 на сто

Очаква се тази година ръстът на приходите на дружеството да е над 20 на сто

12:02 | 26.02.08 г.
Каолин: Производственият капацитет се използва над 90 на сто
Към днешна дата мощностите на Каолин АД са натоварени на над 90 на сто, стана ясно на пресконференция, организирана от дружеството по повод представяне на годишните му консолидирани резултати.

На въпрос на Investor.bg как оценяват пазарния дял в Европа по отношение на добива на минерални суровини, от Каолин заявиха, че по принцип е трудно да се определи, но по груби изчисления пазарният дял при кварцовите пясъци с последните придобивания е между 3 и 5 на сто, а при добива на каолин – малко повече.

От дружеството коментираха, че нямат практика за обявяване на прогнозни финансови резултати, тъй като е трудно да се определят разходите, по-голямата част от които зависят от енергийните суровини, но въпреки това вероятно ръстът на приходите през тази година ще е над 20 на сто.

Съществуват рискове за пазарите в начална фаза на развитие (Египет, Украйна и отчасти Турция) по отношение на валутните курсове, което може да окаже влияние върху консолидирания отчет за тази година.

Не се предвиждат сериозни промени в размера на инвестициите, заложени в проспекта, стана ясно още на пресконференцията.
 
През 2008 г., като част от дългосрочната стратегия, Каолин си поставя за цел продължаване на географската експанзия и развитие на подуктовия микс в сектора на строителството като стратегическа цел е създаване на значим пазарен дял в сектора.

Освен това Каолин е определил като приоритетно производството на тухли в Сърбия и инвестиция в подобно производство в България. През настоящата година Каолин ще развива и предлага нови продукти и решения за санитарната керамика.

През тази година ще започне изграждане на фабрика за фотоволтаични панели в Силистра като очакванията са фабриката да започне производство в началото на 2009 г.
 
Консолидираната печалба на Каолин за 2007 г. е 18,135 млн. лв., което е 2 пъти повече в сравнение с 2006 г. Консолидираните продажби са нараснали на годишна база с 30,45% до 117,617 млн. лв.
 
Акционерната структура на Каолин в момента е разпределена по следния начин: Алфа Финанс Холдинг притежава 67,9% от капитала, интституционални инвеститори притежават 26,6%, а индивидуалните притежават останалите 5,5%. Инстуционалните инвеститори от Англия притежават 11,6% от капитала, тези от България – 9,5% , от Словения – 1% и други – 4,5%, стана ясно още на пресконференцията.

Продажбите в сектор керамика заемат най-голям дял в общите продажби на компанията на неконсолидирана база, или 37%, следвани от плоско стъкло – 15%, амбалажно стъкло – 14%, стротиелни материали - 8%, хартиен картон – 6%, а останалите 20% са от други сектори.

На неконсолидирана база към края на 2007 г. разходите за външни услуги заемат дял от 49 на сто в общите разходи, като от тях за автотранспорт – 30%, за ЖП транспорт - 22%, морски – 17%, речен – 3% и други - 28%.

На инвеститорски въпрос дали Каолин възнамерява да се преориентира към речен транспорт, който е по-евтин, от компанията заявиха, че структурата на продажбите е такава, че не го позволява.

Към момента акциите на дружеството добавят 1,28% към стойността си  до 15,01 лв. средна цена при обем от 4427 дяла.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още