IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Влиянието на международните пазари най-важно за БФБ-София

Двойно по-малко вярват, че отчетите на компаниите ще ни издърпат от кризата

10:00 | 25.02.08 г.
Анкета: Влиянието на международните пазари най-важно за БФБ-София
Влиянието на международните финансови пазари е най-важният фактор за излизане от корекцията на цените на акциите, търгувани на БФБ-София, показват резултатите от анкета на Investor.bg.
 
През миналата седмица 45% от гласувалите в онлайн допитването посочиха международния фактор като най-значим, спрямо едва 14% в аналогична анкета от средата на ноември 2007 г., месец след началото на спада на цените на акциите на БФБ-София.

В новата анкета читателите тотално намалиха оценката си за това, че обемът на предлагани ценни книжа, вкл. IPO, може да повлияе за излизане от корекцията. Текущият дял на вярващите, че по-малкото предлагани книжа ще доведе до ръст на борсата е 3%, спрямо 17% в средата на ноември 2007 г.

Българските институционални инвеститори почти не са загубили имиджа си като фактор за излизане от кризата в очите на гласувалите в анкетата. На институционалните инвеститори залагат 36% от читателите спрямо 40% преди три месеца. Вероятно запазеният имидж се дължи на мнението, че българските пенсионни фондове възстановиха цените на Монбат от 20,4 лв./брой до 29 лв./брой в края на януари чрез големи покупки.

От няколко неофициални източника обаче Investor.bg научи, че покупките при акциите на Монбат, БАКБ и Софарма са от страна на американския инвестиционен фонд Грамърси. Информацията не е потвърдена от ПФБК, през която бяха сключени големи сделки в края на януари, като посредникът, разбира се, няма право да разкрива самоличността на клиента си. Investor.bg е отправил питане до ръководствата на Монбат, Софарма и БАКБ относно увеличение на дела на Грамърси в края на януари тази година. В този смисъл основна въпросителна за текущата седмица е дали през ПФБК ще има нови изкупувания в края на месеца.

От 19% на 11% е ерозирала и вярата, че отчетите на публичните дружества и новините от тях ще са факторът, който ще ни изведе от кризата.

Фактор Средата на февруари 2008 г. Средата на ноември 2007 г.
българските институционални инвеститори                                                          36,00%                                         40,00%
обема на предлагани ценни книжа, вкл. IPO 3,00% 17,00%
положението на международните фондови пазари 45,00% 14,00%
отчетите на компаниите и новините от тях 11,00% 19,00%
Друг 5,00% 10,00%
Брой гласували 990 972

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още