IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Македония иска по-скорошно приключване на далекопровода с България

Страната се опасява от евентуална енергийна криза заради неизвестността около снабдяването от Сърбия

11:15 | 22.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Македония иска по-скорошно приключване на далекопровода с България
Под заплаха от евентуална енергийна криза Македония се разбърза да ускори построяването на далекопровода, който свързва македонския град Щип със село Червена могила в България, пише македонският Утрински весник.
 
Далекопроводът е с дължина 140 км, като 40 от тях са на македонска територия. Изграждането му започна през есента на 2006 г. и се очаква да приключи това лято. Според изданието от македонска страна работата по далекопровода в приключила. С цел да се ускори завършването му и от българска страна вчера македонска делегация е посетила София и вицепремиерът Зоран Ставрески, министърът на танспорта Миле Янакиески и ръководителите на електроцентралата Елем и електропреносната компания Мепсо Влатко Чинговски и Владимир Здравев са се срещнали с икономическия министър Петър Димитров.
 
Заключението след разговорите е, че трябва да се приключи скоро изграждането на далекопровода с мощност 400 киловата, след което страната ще се намали зависимостта на страната от вноса на електроенергия от Сърбия.
 
Македония търси начини за предпазване от евентуална енергийна криза поради намаленото производство на водните си електроцентрали и неизвестността около снабдяването от Сърбия, която се закани, че може да прекъсне подаването към Косово, през което минава и далекопроводът Ниш-Скопие.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още