IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Райков: Биогоривата дават сериозен потенциал за растеж на агробизнеса

Перспективите пред бизнеса с биогорива и възобновяеми енергийни източници бяха разгледани по време на проведената на 21 февруари среща на "Клуб Investor.bg"

18:02 | 23.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Емил Райков. Снимка: Investor.bg
Емил Райков. Снимка: Investor.bg

Ако до 2015 - 2020 г. бъде достигнат заложеният в директива 30 на Европейския съюз дял на биогоривата в общата консумация от 10%, предпоставките са за ръст от 30%-35% в агробизнеса като цяло. Това заяви Емил Райков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Агрия Груп Холдинг АД, по време на проведената на 21 февруари среща на “Клуб Investor.bg”.

Въпросът с биогоривата е всеобхватен и създава предпоставки за промяна в енергийната зависимост. Възможностите са ограничени, което, от своя страна, създава възможности за предприемачите. Този пазар е интересен за инвеститори, които оценяват голямата еластичност в потреблението на зърно. В световен мащаб запасите от зърно са на рекордно ниски нива. Тежест имат и климатичните условия. Това бе и причината за близо трикратното повишение на цените на зърното през последните две години”, коментира Райков.

По думите му до 2-3 години е необходимо да се възстановят тези минимални стокови запаси, които да позволят на цените да се успокоят. „Биогоривата обаче донякъде пречат на това, което означава, че в сферата на възобновяемите източници има потенциал за растеж”, добави той.

На въпрос каква е рентабилността в производството на биогорива Емил Райков отговори: „Въпросът е свързан с вертикалната интеграция на бизнеса. Ако се закупуват суровините от други доставчици, рентабилността е около 10-12% . Ако се приложи обаче вертикалната интеграция по веригата “зърно-олио-биогорива”, производството осигурява около 30% доходност”.

Въпроса дали съществува риск Европейският съюз да промени политиката си относно биогоривата, имайки предвид алтернативните мнения, че те не са чак толкова екологични и вдигат цените на хранителните стоки, Райков коментира така: „Доколкото познавам последователната политика на Евросъюза относно биогоривата, не смятам, че ще има промяна“. Той се позова на наскоро направено изследване, според което ползите от биогоривата са в превес на негативите. „Що се отнася до влиянието им върху цените на храните, тази година показа, че отклоняването на зърно за производство на биогорива доведе до ръст в цените на суровините, предназначени за консумация. В този смисъл по-скоро бих казал - да, биогоривата спомагат за ръста в цените на хранителните стоки. В по-широк аспект това влече много други ползи, с оглед развитието на агробизнеса, увеличаването на покупателната способност, потенциала за по-високи доходи. Оценката на макро ниво е, че секторът на биогоривата помага и за развитието на други сектори”.

Още от срещата на Клуб Investor.bg:

Г. Димитрова: 90% от придобиванията се оценяват чрез пазарни коефициенти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още