IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От май започват плащанията на земеделски субсидии за планински райони

Общата сумата за тази година ще е около 200 млн. лева.

17:28 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
От май започват плащанията на земеделски субсидии за планински райони
През месец май ще започнат плащанията на субсидии за фермерите, работещи в необлагодетелстваните райони, съобщи зам.-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова по време на семинара „Еврофондовете и агробизнесът”, който се проведе в рамките на АГРА 2008 в Международен панаир Пловдив.

Стопаните, обработващи земи в планински и непланински райони с лоши почви и релеф, ще получават допълнителни плащания, които ще зависят от размера на обработваемите площи, но не са обвързани с продукция или брой на отглежданите животни. Общата сумата за тази година ще е около 200 млн. лева.

Вече се регистрират фирмите, които ще разработват проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., стана ясно по време на АГРА 2008. За реализиране на програмата за целия период България ще получи от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони 2,6 млрд. евро, като още 633 млн. евро са предвидени в държавния бюджет. Министерството на земеделието ще осигурява информация и съдействие за усвояването на този значителен финансов ресурс.

Светла Бъчварова препоръча средствата, получени през 2008 г. от еврофондовете и държавния бюджет, да се насочат към инвестиции и разширяване на производството. По думите й, в България се обработват 34 млн. декара земя и общата оценка е, че техническата осигуреност не е достатъчна. Според зам.-министъра до загуба на продукция и на доходи води и липсата на добра складова база и напояване.

От 1 март до 15 май ще се приемат заявленията, с които стопаните кандидатстват за получаване на преки плащания за обработваеми площи, беше съобщено по време на АГРА 2008.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още