IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екобулпак рециклира 55 хил. т опаковки през 2007

През изминалата година са разположени 17 290 контейнера за разделно събиране

12:34 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Екобулпак рециклира 55 хил. т опаковки през 2007
Общо 110 хил. т са декларираните опаковки, пуснати на пазара от членовете на Екобулпак, като от тях 50% са рециклирани, или с 10% повече от заложените по закон количества. Данните са от одиторския доклад с годишните резултати на дружеството, който беше внесен на 15 февруари в Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Над 1,81 млн. жители са обхванати от системи за разделно събиране на отпадъци на Екобулпак през миналата година при заложени по Меморандум за разделно събиране на отпадъци от опаковки 1,715 млн. души. През октомври от дружеството обявиха, че сред целите им за 2007 г. е системата за разделно сметосъбиране да обхване над 2 млн. жители.

През изминалата година са разположени 17 290 контейнера за разделно събиране.

Дружеството е инвестирало над 10 млн. лв. в закупуване на контейнери, специализирана транспортна техника, изграждане на база, машини и съоръжения, строителство на сортиращи инсталации, което е с 3 млн. лв. повече от 2006 г.

През 2007 г. Екобулпак изгради собствени сортиращи инсталации, които работят в Сливен, Габрово, Пазарджик и Русе. През 2008 г. дружеството планира да пусне в експлоатация още четири сортиращи инсталации – в София, Търговище, Ямбол и Пловдив. Софийските инсталации са две - за преработка на опаковки от хартия, пластмаса и метал и за сортиране на стъклени опаковки.

Въпреки че от дружеството твърдят, че за четвърта поредна година преизпълняват целите, заложени в Закона за управление на отпадъците, през април миналата година министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров посочи, че резултатите от дейността на организациите за оползотворяване по изпълнение на целите са неудовлетворителни.

Има очевидно разминаване между представеното в одиторските доклади на организациите и реалността, която е позната и видна за всички ни от ежедневието, заяви тогава Чакъров. Като част от нередностите в одиторските доклади той посочи, че в тях не са утвърдени количествата опаковки, пуснати от всеки член на съответната организация, което е неизпълнение на чл.48 ал.4 от Наредбата, изискващ потвърждаване от одитора на пуснатите на пазара количества опаковки.

Има сериозни съмнения, че отчитането на оползотворените опаковки е само по документи, коментира тогава и заместник-министърът Чавдар Георгиев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още