IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спарки Груп: Няма да продаваме акции на Спарки на вторичния пазар

Днес на БФБ-София официално бе представена емисията на Спарки АД

11:00 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Чавдар Плахаров и Мирослав Велев, снимка: Investor.bg
Чавдар Плахаров и Мирослав Велев, снимка: Investor.bg

Смятам, че моментът не е подходящ да продаваме акции на Спарки на вторичния пазар, въпреки че не успяхме да постигнем очаквания free-float“, заяви за Investor.bg Мирослав Велев, изпълнителен директор на Спарки Груп АД, по време на официалното представяне на емисията на Спарки АД на БФБ-София. Спарки Груп АД притежава близо 90% от капитала на Спарки АД.

Днес на БФБ-София стартира вторичната търговия с акциите на Спарки АД, след като вчера стана ясно, че на подписката за вторичното публично предлагане на дружеството, проведена на 19 февруари, за записани 8,4% от предложените акции на цена от 45,70 лв.

Не сме обсъждали решение за продажба на акции на Спарки АД на вторичния пазар и не бихме продавали извън определения ценови диапазон в SPO-то. Дори цената на вторичната търговия да се запази в този рейндж, не мисля, че на този етап бихме продавали на пазара“, заяви Велев, в отговор на въпрос на Investor.bg дали Спарки Груп има намерение да увеличи free-folat-а на Спарки АД след SPO-то.

Плановете на Спарки Груп АД предвиждаха постъпленията от SPO-то да се използват за участие в нови проекти. Фактът, че реализираните количества бяха под очакваните, може само донякъде да забави тези планове, но така или иначе той не засяга дейността на двете ни дъщерни дружества Спарки АД и Спарки Елтос АД. Съществуват и алтернативни форми на финансиране, които можем да използваме.

На въпрос на Investor.bg какви са плановете и очакванията на Спарки АД за тази година, изпълнителният директор на дружеството Чавдар Плахаров отговори: „За последните три години средният годишен ръст на продажбите е над 50%. Това, което ни вдъхва увереност за бъдещето, е, че винаги търсенето е било по-голямо от нашите производствени възможности. Интересът към нашата продукция е много голям и той е на практика база за производство на много други фирми. Малко са фирмите, които сами си произвеждат конструкциите, всеки търси поддоставчик. Тези поддоставчици в Западна Европа са много малко и интересът към нас, особено в началото на тази година, е доста висок. На практика на вътрешния пазар реализираме под 1% от продукцията. Основните ни клиенти са от Европейския съюз, извън него продаваме и в САЩ“.

Що се отнася до планираните инвестиции, основната от тях вероятно ще е свързана с изграждането на нова производствена база. Фабриката ни в момента е разположена в центъра на Русе на 110 дка, които използваме изцяло и не са достатъчни. Това е проблем, който сериозно ограничава дружеството. Миналата година пуснахме два нови цеха с почти 11 000 кв. м производствена площ, а тази година основната задача ще е закупуването на по-производителни машини и технологични инвестиции в производствения процес“, каза още Плахаров.

Спарки АД произвежда заварени конструкции (колони, рами, стрели, шарнири, мачти, кофи), кари и селскостопанска техника.

От началото на днешната търговска сесия по позицията няма сключени сделки. Най-добрата оферта за покупка е на ниво от 42 лв., а предлагане има на 55 лв. за ценна книга.

Свързани компании:

Спарки АД(SPRK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още