IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девин АД намалява с 30% прогнозата си за печалба за 2008 г.

В последните месеци мениджмънтът на компанията е бил сред купувачите на акции на дружеството

17:59 | 20.02.08 г.
Девин АД намалява с 30% прогнозата си за печалба за 2008 г.

Девин АД залага 18,3% ръст на консолидираните продажби за 2008 г. до 62,4 млн. лв. Планираният ръст на нетната консолидирана печалба е 46% до 2,12 млн. лв. за 2008 г. Това каза на среща с инвеститори днес Цветан Лъжански, изпълнителен директор на дружеството. Заложената печалба в проспекта за първичното публично предлагане на акции на компанията бе 3 млн. лв.

От Девин обясниха, че причина за понижената прогноза са проектите, по които се работи за навлизане в нови пазари на безалкохолни напитки, които първоначално няма да генерират печалба. Втора причина е, че разходите за амортизации са с 1 млн. лв. повече. Новият сегмент, в който ще работи дружеството, не бе уточнен поради опасения от конкуренцията, каза Лъжански.

За тази година, компанията, която дистрибутира Red Bull у нас, очаква ръст в продажбите на продукта до 9 млн. кена спрямо 7 млн. за 2007, но в цифрово изражение не се очаква увеличение поради тенденцията за понижение на цената. За продаваната от дружеството вода е заложен ръст от 5%.

Общият капацитет за 2008 г. ще бъде увеличен до 43 хил. бутилки в час спрямо 26 хил. през 2007 г.

„За съжаление, в Девин ще бъдат съкратени доста хора, защото новото оборудване освен че произвежда повече, го прави и с по-малко хора“, уточни Лъжански. По думите му оборудването работи и със значително олекотени опаковки, което ще доведе до допълнителни икономии. „Освен това ще намалеят таксите за опаковки, които през 2007 г. са били 1,3 млн. лв. Общият ефект ще бъде икономии от 1 млн. лв.“

Цветан Лъжански каза още, че в последните месеци мениджмънтът на компанията е бил сред купувачите на акции на дружеството.

От мажоритарния собственик Соравия пък заявиха, че не са продавали акции.

От дружеството уточниха как е било извършено вече обявеното стимулиране на 20 мениджъри в дружеството с 22 хил. акции. На служителите са били преведени средства под формата на бонуси, открили са си сметки в инвестиционен посредник и посредникът е намерил нужните акции от пазара. В този смисъл не знаем кой е бил продавачът на акциите, уточни Лъжански.

Председателят на Борда на директорите на Девин АД Мартин Онеберг, представител на Соравия, заяви, че смята прогнозите за настоящата година за консервативни.

Относно плановете за придобивания на други компании Цветан Лъжански заяви: „Две сделки за придобиване можем да сключим веднага, но заради високата цена не го правим и ще чакаме подходящия момент“.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още