IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изплатиха над 430 млн. лв. субсидии на земеделските стопани

Най-голямата субсидия по САПАРД е получила фирма „Градус 1” ООД – 4,1 млн. лв.

17:21 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изплатиха над 430 млн. лв. субсидии на земеделските стопани

За периода от 23 януари до 20 февруари тази година 73 792 стопани получиха чрез Разплащателната агенция субсидия по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в размер над 430,67 млн. лева, съобщиха от ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция.

Най-големи субсидии получават: ЕТ „Агро - Светлозар Дичевски" - гр. Варна, който обработва площи в областите Враца, Ловеч, Плевен и Габрово – над 2,32 млн. лева; Сортови семена Вардим-ЕАД - обработва площи в област В.Търново, Плевен, Монтана, Враца – над 1,58 млн. лева; „Спринк“ ЕООД - обработва площи в област В.Търново, Монтана, Враца – близо 1,16 млн. лева.

От 1 март започва новата кампания по подаването на заявления за подпомагане по СЕПП за настоящата 2008 г., като за пръв път стартира схема за подпомагане и на производителите на пресни ягоди и малини, предназначени за преработка. По нея ще се кандидатства чрез Общото заявление за подпомагане на площ и допълнително ще се подава приложение за подпомагане на производители на пресни ягоди и малини за обработка.

Схемата ще се прилага в рамките на пет години - 2008-2012 г. Размерът на субсидията е 230 евро на хектар ягоди или малини, при минимален размер на парцела 0,1 ха (1 дка). Общата площ за страната от тези култури, която може да се субсидира, е до 2400 ха, а общият бюджет за периода е 552 хил. евро.

От Държавен фонд „Земеделие” припомнят, че се предоставят за тази година общо 45 млн. лв. за финансово подпомагане специално в сектор „Животновъдство”, като от тях 8,4 млн. лв. са за подпомагане на Националния генофонд. По направлението за предадено качествено краве мляко вече са подали документи 844 млекопроизводители, като размерът на субсидията досега е близо 2,4 млн. лв.

В процес са проверки на нерегламентирани продажби на мляко по сигнали, като нарушителите се санкционират, е съобщил днес изп. директор на фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков. Съгласно поетия ангажимент, той е внесъл в парламентарната комисия за борба с корупцията списък на консултантските фирми по проекти на САПАРД. В списъка са представени всичките 3509 проекти и консултантите по тях, както и проектите, получили най-високите субсидии през периода на действие на програмата у нас. Най-голямата субсидия по САПАРД е получила фирма „Градус 1” ООД – 4,1 млн. лв.

Голяма част от задълженията по проблемни проекти по САПАРД и установените от ОЛАФ нарушения на обща стойност над 70 млн. лв., са възстановени към бюджетите на ЕС и България. Остава да бъдат върнати още около 30 млн. лева, съобщи още Тадаръков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още