IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Осъдиха Митал да плати над 239 млн. лв. на държавата*

„България не вярва на сълзи“, отсече Димитров и съобщи, че икономическото министерство няма да уважи молбата за отсрочка за плащането на дълговете на комбината

14:58 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Осъдиха Митал да плати над 239 млн. лв. на държавата*

Уважен е искът на Агенцията за следприватизационен контрол към Финметалс холдинг АД в размер на 239,25 млн. лв. като неустойка за неизпълнение на задълженията, произтичащи от договора за приватизационна продажба, сключен през юни 1999 г., на пакет от 13 147 457 броя акции, представляващи 71 на сто от капитала на Кремиковци АД. Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Неизпълненото задължение е свързано с неосъществяване на заложената инвестиционна програма за дружеството.


Финметалс холдинг, който е собственост на Прамод Митал, е подал жалба след посоченото решение, която обаче е оставена без разглеждане.

Изтекъл е и повторният срок за обжалване, така че вече присъдата е влязла в сила, заяви Димитров. Той напомни, че във връзка с други искове към Кремиковци, предявени от Министерство на икономиката и енергетиката, целият пакет акции на Кремиковци, собственост на Финметалс, към момента е запориран.

Във връзка с вчерашното искане от страна ръководството на Кремиковци за отсрочка за плащането на дълговете с три месеца, Димитров посочи, че тази молба няма да бъде уважена от министерството. Той напомни, че Митал е подписал декларация, че през 2007 г. в комбината ще бъдат вложени 100 млн. евро, а това не е станало. „България не вярва на сълзи“, бяха думите на министър Димитров.
 
През лятото ще стане ясно дали Кремиковци изпълнява ангажиментите си по опазване на околната среда. За комбината няма да има изключения или компромиси и ако не изпълни тези ангажименти, няма да получи комплексно разрешително, каза от своя страна заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев пред журналисти. Той подчерта, че получаването на това разрешително не зависи от това дали ще се смени собственикът на комбината, дружеството има програма за подобряване на показателите за опазване на околната среда и трябва да я изпълнява. На 23 октомври изтича срокът за издаване на комплексно разрешително на комбината.
 
Днес акциите на дружеството се повишиха с 16,6 на сто до 18,89 лв. средна цена при изтъргувани два дяла.
*Информацията е актуална към 15.50 часа

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още