IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До месец приключва досъдебното производство на скандала с Румен Овчаров

Разследването бе започнато от държавното обвинение през миналата година, след като Александров и Овчаров взаимно се обвиняваха в корупция и оказване на натиск

14:26 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
До месец приключва досъдебното производство на скандала с Румен Овчаров
До месец ще приключи досъдебното производство, което разследва фактите около скандала, избухнал пред пролетта на 2007 г., в който бяха замесени бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и бившият директор на Национална следствена служба Ангел Александров. Това обяви главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, съобщи БТА.
 
Разследването бе започнато от държавното обвинение през миналата година, след като Александров и Овчаров взаимно се обвиняваха в корупция и оказване на натиск. След проверка, продължила няколко месеца, Софийската градска прокуратура приобщи материалите за двамата към досъдебното производство срещу следователя Татяна Шарланджиева и бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова за престъпления срещу правосъдието. Разследването трябваше да изясни какви подробности са били изнесени в публичното пространство относно делото срещу бившия изпълнителен директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров.

Борис Велчев коментира още и кандидатурата на Александров за прокурор във Върховна касационна прокуратура. „Що се отнася до кандидатурата на г-н Александров, аз нямам нищо против нея, всеки има право да се кандидатира. Аз мисля, че той може да бъде полезен и в прокуратурата, даже си мисля, че един бивш директор по-трудно би си намерил място в службата, която е ръководил“, коментира Велчев.

На въпрос не трябва ли да се изчака краят на разследването преди да се обсъжда кандидатурата на Александров, главният прокурор отговори, че конкурсите са сега и те не се съобразяват с действията на прокуратурата.

Велчев коментира също и вчерашната оправдателна присъда на бившия столичен кмет Стефан Софиянски. Той заяви, че предстои в прокуратурата да бъде направен анализ, който да изясни защо
повечето така наречени шумни дела срещу бивши държавни функционери завършват с оправдателни присъди. "Не мога да говоря за поръчка, но сигурно обвинителните актове не са били добре подготвени", каза още Велчев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още