IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нелегално работещи имигранти ще летят обратно за сметка на работодателя

Страната ни не е съгласна с предложението ежегодно да бъдат проверявани 10% от фирмите как упражняват контрол при наемане на работници

13:20 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нелегално работещи имигранти ще летят обратно за сметка на работодателя

Работодател, който е наел нелегално пребиваващ гражданин от трета страна, да заплаща обратния му самолетен билет, социалните осигуровки и данъците, предвижда директива на Европейския съюз (ЕС). Становищата по документа на двете парламентарни комисии - по европейски въпроси и социална политика, бяха представени пред журналисти в Народното събрание (НС) от председателите им Младен Червеняков и Хасан Адемов.

Като цяло позицията на България съответства на вижданията на Европейския съюз по политиката спрямо незаконните емигранти, каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов, цитиран от БТА. Той обаче посочи, че страната ни не е съгласна с предложението ежегодно да бъдат проверявани 10% от предприятията на територията на всяка държава членка на Евросъюза как упражняват контрол при наемане на работници. Причината, според Адемов, е, че България няма нужния административен капацитет и финансови средства.

По думите на Лиляна Станкова, началник отдел „Миграция и свободно движение на хора“ към Министерството на труда и социалната политика, у нас делът на незаконно пребиваващи граждани, наемани на работа, е много малък. Ето защо според Младен Червеняков, това е нарушение на принципа на пропорционалността и всяка държава трябва сама да определя процента на контролираните предприятия, в зависимост от риска. Той посочи, че незаконните емигранти в ЕС са между 4,5-8 милиона, най- вече в секторите хотелиерство, почистване, селско стопанство и строителство.

Друг спорен момент според двете комисии е препоръката при тежки нарушения на работодателите да бъдат налагани не само административни санкции, но и да им бъде търсена наказателна отговорност. Въпросът е все още на ниво дискусии, уточни Хасан Адемов. Той посочи, че в много страни от ЕС има по-либерален режим на санкции и тяхното прилагане и това води до преливане от една държава в друга на нелегална работна ръка. Адемов припомни, че санкциите у нас в момента, определени от Кодекса на труда, са само глоби.

Очаква се директивата на ЕС да влезе в сила до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още